Američtí vojáci se začínají stahovat z Iráku.

Američtí vojáci se začínají stahovat z Iráku. | foto: AP

Americké jednotky se začínají stahovat z Iráku, míří do Afghánistánu

  • 39
Spojené státy podle agentury AP začaly stahovat část svých jednotek z Iráku. Tamní vládě pomáhaly bojovat proti radikálům z teroristické organizace Islámský stát. Irácké úřady však uvedly, že odchod jednotek zatím oficiálně nezačal.

Podle AP odjely v posledním týdnu z Iráku do Afghánistánu desítky amerických vojáků a spolu s nimi bylo odvezeno i vojenské vybavení včetně zbraní. Agentura s odvoláním na místní zdroje uvedla, že se na částečném stažení jednotek z Iráku dohodlo americké vedení mezinárodní koalice s iráckou vládou.

„Přítomnost koalice v Iráku bude založena na konkrétních podmínkách a potřebách a koordinovaná s iráckou vládou,“ řekl mluvčí koalice Ryan Dillon, když byl dotázán na údajné stahování amerických jednotek. 

Podle vládního úředníka, který je podle AP blízký premiérovi Hajdaru Abádímu, by se mělo stáhnout 60 procent amerických vojáků. Pentagon v listopadu vydal zprávu, podle které v září čítaly jednotky USA v Iráku 8 892 vojáků.

Ani po odchodu zmíněných jednotek nezůstanou iráčtí vojáci sami. Ve výcviku jim nadále budou pomáhat asi čtyři tisíce Američanů.

V Iráku se za tři měsíce konají parlamentní volby a americkou přítomnost někteří vnímají negativně. Premiér Abádí, který se bude snažit ve volbách obhájit svůj mandát, si je vědom, že přítomnost USA rozděluje irácké voliče. 

Koaliční jednotky pod vedením USA sice přispěly k loňské porážce organizace Islámský stát v Iráku, ale k jejich stažení dlouhodobě vyzývají například irácké šíitské milice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video