únos dítěte - Ilustrační snímek

únos dítěte - Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Američanka se skrývala 11 let, aby jí úřady nevzaly děti. Teď už je nechce

Americká policie zatkla ženu, která před jedenácti lety uprchla se svými dvěma syny, aby se vyhnula soudnímu verdiktu, který po rozvodu přiřkl děti jejich otci. Žena několik dní předtím zkontaktovala úřady sama - s tím, že už se o syny nechce dál starat.

Jill Haugenová prohrála v roce 1998, kdy se rozváděla s Billem Conningtonem, spor o to, u koho budou žít jejich děti, tehdy ve věku čtyři a pět let. Zmizela proto i s dětmi z dohledu úřadů ze státu Washington na západním pobřeží USA. Jak se nyní ukázalo, uprchla na opačný konec země a žila v Pensylvánii na východě USA.

Jill HaugenováNyní už měla podle všeho výchovy dospívajících synů "plné zuby" a pokusila se je dát do péče úřadů. Chlapcům je nyní 15 a 16 let. "Sociální pracovník, který s Haugenovou mluvil, zjistil na internetu, že je Haugenová hledanou osobou, a oznámil to policii," řekl zpravodajské stanici CNN policejní šéf v Miltonu v Pensylvánii Craig Lutcher.

Otec chlapců se CNN svěřil, že mu jde z nalezení dětí "tak trochu hlava kolem". "Už jsem myslel na to, že je možná nikdy neuvidím, ale naděje ve mně nikdy neumřela," uvedl.

Během eskortování policií Haugenová řekla médiím, že je přeživší obětí domácího násilí a že její dva synové přežili sexuální zneužívání. Neřekla však, koho má na mysli jako viníka.

Podle šéfa šéfa policie ve Spokane ve státě Washington Dave McGoverna zaznělo obvinění ze sexuálního zneužívání chlapců už v roce 1995, Haugenová z něj vinila manžela. Tehdejší vyšetřování to však nepotvrdilo.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video