Američané zakázali v letadlech zapalovače

  • 80
Americké úřady zavádějí v rámci boje proti terorismu další opatření na leteckých linkách. Od poloviny února nesmějí mít pasažéři na palubách strojů mířících do USA u sebe zapalovač. Zákaz bude platit i na amerických vnitrostátních linkách, uvádí rakouský server Krone.

Opatření schválil podle internetové verze deníku Kronen Zeitung před několika měsíci prezident George Bush v rámci projektu reforem zpravodajských služeb.

Evropské aerolinky ani cestovní kanceláře o opatření, které vstoupí v platnost 15. února, zatím nevědí. Není divu, podle Krone se "zapalovačové" nařízení ukrývá v několikasetstránkovém dokumentu pod bodem číslo 4025.

Podnětem pro vznik nařízení byl zřejmě případ britského islamisty Richarda Reida. Ten se před třemi lety pokusil vyhodit do vzduchu letadlo mířící z Paříže na Floridu. Výbušninu ukrytou v botě chtěl zapálit sirkou, byl ale včas zpacifikován.

Podle Kronen Zeitung se zapalovače zařadí mezi věci, které jsou už dnes zakázány při letech do USA. Jsou to mimo jiné kapesní nožíky, pilníky na nehty nebo golfové hole.

Zapalovač - ilustrační foto.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video