Americký prezident ohlásil další sankce na Barmu.

Americký prezident ohlásil další sankce na Barmu. | foto: Reuters

Američané uvalili na barmský režim další sankce

  • 4
Americký prezident George W. Bush ohlásil uvalení dalších sankcí na vojenský režim v Barmě. Junta se podle něj stále vzpírá požadavkům mezinárodního společenství, aby "ukončila svou zvrácenou perzekuci obyvatel".

Tlak na vojenskou juntu bude podle Bushe účinný tehdy, pokud se k němu připojí i země jako Čína nebo Indie. Ty totiž byly Barmě dosud nakloněny.

Prezident je proto vyzval, aby s ohledem na Barmu přehodnotily své vlastní zákony a politiky.

Čerstvému ohlášení sankcí předcházely týdny víceméně neúspěšného diplomatického úsilí mezinárodního společenství. To se snaží přimět lídry jihoasijské země ke zmírnění represí vůči pro-demokratickým demonstrantům a otevření dialogu se zadržovanou vůdkyní opozice Su Ťij.

Barmští generálové udržují zemi pod tuhou kontrolou od chvíle, kdy se proti vedení zvedla v polovině srpna vlna nesouhlasu. Protesty kvůli prudkému zdražení pohonných hmot se během pár týdnů přelily v masové demonstrace vedené buddhistickými mnichy.

Američané se snaží na vojenský režim tlačit už několik let, dosud platná opatření však neměla velkého účinku. Minulý měsíc tak Bush ohlásil na Valném shromáždění OSN první zpřísnění. Poslední ohlášení sankcí se má týkat 11 vůdců režimu, na něž se již vztahují dosavadní omezení a do seznamu bylo zahrnuto i 12 nových "lidí a institucí".

Aktivita je patrná i na straně Evropské unie. Ministři zahraničí členských států se v pondělí shodli na zpřísnění sankcí vůči barmské juntě a varovali, že jsou rozhodnuti jít ještě dál a zakázat všechny nové investice v zemi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video