Američané se chystají vyzvednout nacistické dokumenty z jezera

Američtí odborníci pokračují v mapování dna jezera Toplitzsee v rakouské spolkové zemi Štýrsko. V pondělí totiž hodlají zahájit vyzvednutí případných nacistických dokumentů z jeho hlubin.
Američané doufají, že najdou čísla kont ve švýcarských bankách, na která nacisti během druhé světové války uložili miliony marek uloupených Židům.

Současnou, od roku 1959 již čtvrtou, expedici vedou odborníci, kteří od začátku
června zkoumají jezero pomocí zvláštních sonarů, robotů a další moderní techniky. Práci dvou dálkově ovládaných robotů ztěžují kameny a kmeny stromů na dně jezera.

Vyzvednutí dokumentů organizuje americká televize CBS, americká firma Oceaneering Technologies, která se podílela na hledání Titaniku, a losangeleské středisko Simona Wiesenthala, známého pronásledovatele uprchlých nacistických zločinců.

Jezero Toplitzsee leží v Alpách asi 100 kilometrů jižně od Salzburku a je hluboké asi 103 metrů. Podle svědectví, která získali spojenci po válce od místních obyvatel, zde nacisté v
dubnu 1945 ukryli bedny plné dokumentů.

Dosud potapěči v jezeře nalezly pouze falešné britské peníze, kterými chtěli němečtí nacisté vyvolat v Británii inflaci. Kromě dokumentů by mohly být na dně podle některých výpovědí také zlaté pruty.


iGLOBE: Informace o Rakousku

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video