Smutek amerického vojáka nad smrtí kamaráda, který zemřel v počátku korejské

Smutek amerického vojáka nad smrtí kamaráda, který zemřel v počátku korejské války. (28. srpna 1950) | foto: Národní archiv USA

Američané mohou v KLDR opět pátrat po kostrách vojáků z korejské války

  • 60
Po sedmi letech má být v Severní Koreji obnoveno pátrání po ostatcích tisícovek amerických vojáků, kteří padli za korejské války v 50. letech minulého století. Americký tým ještě tento měsíc přepraví do KLDR loď s vybavením a vlastní operaci by měl začít v dubnu, uvedla agentura AP.

Předchozích deset let trvající pátrání po ostatcích amerických vojáků skončilo navrácením a identifikací 92 vojáků. Celkově jich však dodnes zůstává nezvěstných kolem 8 tisíc. V korejské válce dohromady zahynuly zhruba čtyři miliony lidí (o korejské válce čtěte zde).

Obnovení pátrací operace se odehrává v době, kdy se vztahy mezi někdejšími nepřáteli ve válce uvolňují. Pchjongjang minulý týden souhlasil s tím, že nebude obohacovat uran, a také s moratoriem na jaderné testy a i na zkušební odpalování raket dlouhého doletu.

Kromě toho přistoupil na to, že umožní inspektorům Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ověřit a monitorovat moratorium na obohacování uranu. Výměnou dostane americkou potravinovou pomoc.

Posun v rozhovorech o korejském jádru přišel více než dva měsíce po smrti dlouholetého vůdce KLDR Kim Čong-ila, který podle oficiální verze podlehl infarktu. Poslední kolo jednání KLDR s Ruskem, Čínou, USA, Japonskem a Jižní Koreou o sporném jaderném programu zkrachovalo v roce 2009.

Severní Korea

Severní Korea

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video