Americký vyslanec Ryan Crocker

Americký vyslanec Ryan Crocker | foto: Reuters

Američané a Íránci chtějí zpacifikovat irácké povstalce

  • 44
Horká jednání proběhla v Iráku. Americký a íránský velvyslanec se poprvé oficiálně setkali a řešili, jak ven z iráckého bahna. Dohodli se na sestavení společné komise, která se vypořádá se sunnitskými povstalci. Šlo o druhý oficiální kontakt obou zemí po třiceti letech.

Vyslanci obou zemí si nemazali med kolem úst. Americký Ryan Crocker obvinil Írán, že dál podporuje šíitské milice v Iráku. "To, co kolem sebe vidíme během několika posledních měsíců, je spíše eskalace, než deeskalace," prohlásil.

Írán se nařčení brání a tvrdí, že olej do ohně nepřilévá. Vyslanec Hassan Kazemi-Komi uvedl, že Američanům chybí jakékoli důkazy.

Přes vzájemné výtky dospěly rozhovory i ke konstruktivní části. Vyslanci se shodli na vytvoření společné bezpečnostní komise, která se zaměří na zadržování sunnitských povstalců. Zajímat ji tak budou skupiny jako Al-Kajda, ale už ne milice, o kterých Američané tvrdí, že je Írán sponzoruje a poskytuje jim výcvik.

Íránský vyslanec Hassan Kazemi-Komi

Crockera s Kazemim-Komim vyzvali ke společnému jednání sami iráčtí představitelé. "Doufáme, že podpoříte stabilitu Iráku, který se nemíchá do cizích záležitostí, ani se ostatní nemíchají do jeho," prohlásil irácký premiér Núrí al-Málikí. Na společné jednání tlačil i prezident země Džalál Talabání, který se setkal s každým z velvyslanců zvlášť.

Crocker s jednáním nakonec příliš spokojený nebyl a označil ho za nepříliš povzbudivé. Irácký ministr zahraničí Hošjar Zebárí si ale myslí, že může vytvořit základ pro další rozhovory na vyšších úrovních.

BBC uvedla, že přes všechny rozdíly je setkání výrazem skutečnosti, že ani jedna ze stran si nepřeje nekontrolované násilí v Iráku. Pro Írán a USA se jednalo teprve o druhý oficiální kontakt od roku 1980, kdy íránští revolucionáři obsadili americkou ambasádu v Teheránu. První jednání proběhlo koncem května. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video