(Ilustrační fotografie)

(Ilustrační fotografie) | foto: Archiv Jana Trávníčka

Alpští úředníci láteří nad hloupostí turisty. Na Mont Blanc lezl s dětmi

  • 137
Francouzské úředníky dohlížející na horolezce na Mont Blanc rozčílil americký adrenalinový nadšenec, který se pokusil zdolat nejvyšší horu západní Evropy s dvěma dětmi ve věku devět a jedenáct let. V televizní show se pak pochlubil, že chtěl překonat rekord.

Paul Sweeney, který se prohlašuje za „adrenalinového závisláka“ vyvolal hněv úředníků, když vystoupil v americké televizní show a vyprávěl, jak se pokoušel vylézt na vrchol Mont Blancu se svou jedenáctiletou dcerou Shannon a devítiletým Paulem Juniorem.

Otec své děti natáčel i v okamžiku, kdy je srazila k zemi menší lavina v „průseku smrti“, píše The Telegraph.

Sweeney v pořadu vysvětloval, že chtěl se svými dětmi překonat světový rekord jedenáctileté dívky, která vystoupila do výšky 4570 metrů nad mořem.

Jednání otce odsoudil vedoucí odboru národních horských vůdců Denis Crabiéres. „Snažil se překonat rekord v hlouposti,“ řekl v pondělí.

S kritikou nešetřil ani starosta střediska Saint Gervais Jean-Marc Peillex. „Je to ukázka ješitnosti a domýšlivosti. Pan Sweeney by si zasloužil výprask za nezodpovědné chování, jakým ohrozil život svých dětí,“ zlobil se Peillex.

Starosta alpského střediska se totiž každé léto setkává s nehodami nezkušených, špatně vybavených horolezců, kteří se snaží horu zdolat. „Mont Blanc je pro skutečné horolezce. Není to žádné hřiště pro lamače rekordů,“ podotkl. Z nejvyšší hory západní Evropy se podle něho stává zábavní park. „Budeme tu mít četníky, záchranáře a Pamelu Andersonovou, aby nás zachránili,“ řekl Peillex s nadsázkou.

Naposledy za výstup na Mont Blanc zaplatili životem dva horolezci v neděli. Jednoho z nich - Ira - záchranáři identifikovali podle cestovního pasu. Totožnost druhého lezce zatím není známa.

Počátkem července Peillex odmítl žádost polského horolezce, který se dožadoval, aby jej horská služba dopravila dolů letecky pouze proto, že pěšky se mu nechtělo. „Nejsme žádná taxislužba,“ vysvětlil starosta.

Na Mont Blanc vystoupá ročně zhruba 25 tisíc horolezců. Špatné vybavení či psychická nepřipravenost způsobují řadu zranění.

Video zachycující snímky z cesty na Mont Blanc se dvěma dětmi:

zdroj: www.youtube.com

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video