Infarkt a korupční skandály. Alžírsko brojí proti svému prezidentovi

  • 23
Desetitisíce Alžířanů o víkendu vyšly do ulic na protest proti další kandidatuře současného prezidenta. V alžírské metropoli se policisté snažili rozehnat davy studentů vodními děly. Jde o největší protesty od tzv. Arabského jara v roce 2011. Buteflikův tým už odevzdal dokumenty potřebné pro kandidaturu. Jeho režim je znám pro své korupční skandály.

Šéf Buteflikova volebního týmu vystoupil po předání dokumentů s televizním prohlášením, ve kterém přečetl Buteflikův dopis. Alžírský prezident v něm slibuje, že pokud bude v dubnu znovu zvolen, vyhlásí předčasné prezidentské volby, ve kterých už pošesté nebude kandidovat.

Podle alžírských médií bylo v metropoli uzavřeno metro a rovněž dálnice spojující letiště s centrem Alžíru.

Důvodem byla snaha zabránit studentům, aby se dostali do středu města. Tisíce studentů se shromáždily zejména u univerzitních budov; jedna z nich se nachází i poblíž sídla ústavní rady, kde se odevzdávaly dokumenty potřebné pro prezidentskou kandidaturu. Demonstranti vykřikovali hesla jako Žádný pátý mandát! či Svobodné a demokratické Alžírsko!

Lidé demonstrují z několika důvodů. Jedním z nich mohou být nepotvrzené zprávy o interním puči. Ten se měl udát, podle informací The New York Times, v roce 2015, kdy se měl prezident stát loutkou v rukou svého bratra.

Dále se někteří lidé cítí v zemi nesvobodní. „Je důležité, aby se svět dověděl o naší situaci. O tom, jak nás režim již léta drží jako rukojmí,“ sdělil listu The New York Times Amina Afaf Chaieb, jeden z protestujících z občanského hnutí Ibtykar. V neposlední řadě je Buteflikův režim opředen korupčními skandály.

Buteflika, jemuž je 82 let, se chce ucházet již o pátý mandát. Má ale zdravotní problémy a na veřejnosti už nevystupuje. Jeho záměr vyvolal značné pobouření a agentura Reuters v této souvislosti hovoří o největší vlně protivládních demonstrací v Alžírsku od takzvaného arabského jara v roce 2011.

Lidé nedemonstrovali jen v Alžírsku. Alžířané demonstrovali i v Paříži. „Jsem zde, abych podpořil své bratry v Alžírsku. Lidé protestují proti politické mafii, která ovládá zemi. Ti, kteří se dostali k moci, se stali bohatými na úkor běžných lidí,“ sdělil šestapadesátiletý člen ochranky Moustafa portálu Al Džazíra.

Prezidentské volby jsou v Alžírsku vypsány na 18. dubna a Buteflika potvrdil teprve nedávno, že v nich bude znovu kandidovat. U moci je od roku 1999. V roce 2013 utrpěl mozkovou příhodu a od té doby se na veřejnosti takřka neobjevuje. Několikrát se léčil v Evropě a přísahu po volbách v roce 2014 skládal z kolečkového křesla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video