Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pugačovová i v 75 letech budí emoce, pro mnohé Rusy je až příliš svobodná

  19:57
Alla Pugačovová se stala hlavní sovětskou popovou hvězdou ještě v 70. letech. V novém Rusku se několikrát pokoušela odejít ze scény. Po vypuknutí války Ruska proti Ukrajině emigrovala. Ale i nyní, v jejích 75 letech, o ní stejně jako dříve bouřlivě diskutují. Podle expertů za to mohou nejen její postoje proti válce, ale také její celoživotní svobodomyslnost.

„Pugačovová se dávno snažila odejít, ale okolnosti ji znovu vracejí a činí znovu a znovu relevantní,“ řekl ruské redakci stanice BBC hudební publicista Denis Bojarinov a dává tento vývoj do souvislosti se zvraty v Rusku.

Pugačovová, která se jen vzácně vyjadřuje k politice, v roce 2022 komentovala rozpoutání války Ruska proti Ukrajině. V té době i s rodinou odjela z Ruska.

Rusko je vyvrhel, sepsula Putina kvůli válce na Ukrajině ikona sovětského popu

Její muž, humorista Maxim Galkin, už na sociálních sítích odsuzoval válku a peníze z koncertů posílal ukrajinským uprchlíkům. Když v září 2022 ruské úřady označily Galkina za „cizího agenta“, Pugačovová ukončila mlčení.

„Žádám, abych byla zapsána mezi cizí agenty mé milované vlasti, protože jsem solidární se svým mužem, čestným, slušným a upřímným člověkem, opravdovým a neúplatným vlastencem, který vlasti přeje rozkvět, mír, svobodu vyjadřování a ukončení umírání našich chlapců kvůli iluzorním cílům, které z naší země dělají vyvrhele a ztěžují život našich občanů,“ uvedla tehdy.

Vyvolala pobouření poslanců, prorežimních umělců a činitelů. Útoky na ni pokračují dodnes, půldruhého roku po prohlášení. Tento měsíc poslanec Sergej Solovjov vyzval zpěvačku k veřejné omluvě „za své chyby a protiruské stanovisko“.

„Pugačovová nikdy neměla občanský postoj. Její občanský postoj vyjadřovalo množství peněz, které jí zaplatili,“ prohlásil koncertní mistr Sergej Lavrov, jehož různá nelichotivá vyjádření o zpěvačce hojně citují ruská média.

„Vždy byla příliš svobodnou“

Nynější štvanice připomíná novináři Bojarinovovi to, co se dělo s Pugačovovou na konci Sovětského svazu. V 80. letech zpěvačku také tvrdě kritizovali za nezávislost a za to, že jí hvězdné postavení „stouplo do hlavy“.

„Vždy byla příliš svobodnou ve vyjadřování svého osobního, soukromého stanoviska. Nikdy se nepletla do ideologie,“ míní Bojarinov.

„Proč sovětský lid miloval Pugačovovou? Vůbec neměla ideologické písně. Jiní pěli písně odpovídající státní ideologii. Ale Pugačovová vždy žila v soukromí a její vzpoura a protest spočívaly v tom, že se s tím netajila, jak to dělali všichni za Leonida Brežněva,“ dodal.

Alla Pugačovová je zpět v Rusku. Omluvte se za své výroky, vyzvala ji církev

Alla Pugačovová se stala první popovou hvězdou Sovětského svazu, říká hudební publicista Anton Vagin. V 70. letech vyrostla nová, poválečná generace. V undergroundu se objevovali rockoví muzikanti, nové styly se rozvíjely díky západní hudbě, kterou v Sovětském svazu bez ohledu na zákazy poslouchali. Vlastní hudební scéna – sovětskou terminologií estráda – zaostávala, protože oficiální kultura podléhala silnému ideologickému dozoru.

Pugačovová v estrádě způsobila zemětřesení, říká Vagin. Začala používat nové přístupy, které tehdy ještě nebyly akceptovány. „Jako první se začala na jevišti pohybovat: Do té doby bylo zažité pěkně stát a zpívat, ale nehýbat se. Začala zpívat o sobě, její osobnost se odrážela v jejích písních, což tehdy vůbec nebylo zvykem, písně byly neosobní. V popu se něco takového odehrává pravidelně: Umělci mění pravidla hry tím, že začínají zpívat o sobě a svých problémech. To udělali ve své době i Beatles,“ říká Vagin.

Udávat mě naučil děda. Hvězda ruských donašečů nahlásila už 1400 případů

Taky nebývalo vůbec přijatelné, aby si zpěvačka sama skládala své písně, jako Pugačovová. „Před Pugačovovu nebylo vůbec běžné, že jako umělec skládáš sám pro sebe. Býval Svaz skladatelů, a ti skládali. Pugačovová měla dlouho problémy, protože nebyla členkou Svazu skladatelů, a přesto skládala. Vzdělání v oboru, pokládané za nezbytné, vůbec neměla. Celkově tehdy byla spousta byrokracie,“ říká Vagin. Pugačovovou kritizovali i za jedinečný zpěv, který se v době zdál „nesprávný“.

Pugačovová nejen skládala písničky, ale i produkovala sebe sama. Producenti v Sovětském svazu 70. let vůbec neexistovali, ale Pugačovová to dělala intuitivně, například plánovala koncerty, tvrdí Vagin. „Přistupovala k tomu velice seriózně, koncerty byly jako představení. Naučila se práci režiséra a věnovala se scénografii. Produkovala se jako první zpěvačka-osobnost na sovětské scéně,“ poznamenal.

Zpěvačka nebyla přísně apolitická

Všechny tyto novoty, které se nelíbily hodnostářům a konzervativcům, vyvolaly u publika velký dojem. V roce 1975 Pugačovová reprezentovala zemi na festivalu v Bulharsku. Následně se proslavila po celém Sovětském svazu a rychle se stala popovou jedničkou, kterou zůstala po dlouhá léta.

V jednom rozhovoru západnímu tisku na počátku 90. let prohlásila: „Já sama jsem vždy byla perestrojka a glasnosť“. Skutečně ji lze označit za předzvěst perestrojky, míní Vagin: „Duch Pugačovové neodpovídal brežněvovské stagnaci.“

Jak dva roky války proměnily Rusko. Putinova bezohledná moc posiluje

Zpěvačka ale nikdy nebyla protisovětská. „Nelze tvrdit, že byla disidentkou. Vždyť reprezentovala Sovětský svaz na mezinárodních festivalech. Nezpívala o komunistické straně. Ale kdyby byla tvrdě v opozici, nikdy by nedosáhla takového postavení,“ míní Vagin.

Hlavní sovětskou zpěvačku často ukazovali v televizi, její desky vycházely ve velkých nákladech. Její písničky byly daleko dostupnější širokému publiku než undergroundový rock.

Ale nelze tvrdit, že by zpěvačka byla přísně apolitická. V roce 1996 vyzvala hlasovat pro Borise Jelcina, podobně jako mnozí liberálové té doby. Před volbami se stoupenci demokratizace báli, že vyhraje komunista Gennadij Zjuganov a vrátí sovětské pořádky. V další dekádě Pugačovová podpořila Putina: Zachoval se šot z kampaně v roce 2007, kdy vybízela hlasovat pro Putinovu stranu Jednotné Rusko.

Analytik: Putina zastaví až smrt, pak se Rusko rozpadne po krvavé válce

„Myslím, že podlehla tehdejší atmosféře, podobně jako mnoho jiných: Přišel mladý vůdce, jehož předchůdce všechny zklamal. Kvůli tomu kontrastu tehdy mnozí Putinovi uvěřili. Docela rychle se z toho vzpamatovala,“ míní Vagin.

V roce 2011 Pugačovová vstoupila do strany Pravá věc a podpořila jejího vůdce, oligarchu Michaila Prochorova, když o rok později kandidoval na prezidenta. S necelými osmi procenty skončil třetí. „Zdá se mi, že pochopila, že ji zase využili. Vždyť výsledek byl pro všechny zklamáním, i pro samého Prochorova. Od té doby se politice úplně vzdálila,“ míní Bojarinov.

Její slova proti válce – a na obranu Maxima Galkina – se staly jedním ze vzácných vyjádření Pugačovové k současným svízelům. „Alla se zachovala výsostně lidsky, mezi přízrakem státní ideologie a vlastní rodinou si vybrala rodinu,“ říká Bojarinov. „A teď se největší ruskojazyčnou zpěvačku naší doby, které roky vyznávali lásku a úctu, snaží zbavit všech symbolických hvězd a udělat z ní bezmála nepřítele lidu. Je to naprostý surrealismus,“ dodal.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Evropská krajní pravice opakuje propagandu Kremlu, prohlásila von der Leyenová

29. dubna 2024  22:34

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...