Odpůrci prezidenta Vladimíra Putina demonstrovali v Moskvě. Byl mezi nimi i...

Odpůrci prezidenta Vladimíra Putina demonstrovali v Moskvě. Byl mezi nimi i opoziční předák Alexej Navalnyj. (5. května 2018) | foto: Reuters

Dohra tvrdého zásahu v Moskvě: opozičník Navalnyj dostal měsíc vězení

  • 56
Moskevský soud poslal v úterý Alexeje Navalného na třicet dnů do vězení za zorganizování nepovoleného mítinku. Ruská policie zadržela opozičního vůdce v hlavním městě na demonstraci proti inauguraci prezidenta Vladimira Putina.

Pátého května zasahovali policisté ve dvaceti ruských městech, kde se protestovalo proti prezidentovi. Celkem bylo podle ruských médií zadrženo několik tisíc lidí, jen v Moskvě jich bylo kolem sedmi set. Putin, který v březnu s přehledem vyhrál prezidentské volby, byl do nejvyššího státního úřadu počtvrté uveden o dva dny později.

Navalnyj byl obžalován ze dvou přestupků, a to z opakovaného porušování pravidel pro pořádání demonstrací a z maření policejního zásahu. Ohlášený verdikt, nejvyšší možný, se týká prvního z nich. Ještě v úterý má soud rozhodnout i o druhém.

Agentura DPA uvedla, že policie dosud proti příznivcům Navalného nikdy tak tvrdě nezasáhla. Policisté na demonstracích po celém Rusku pozatýkali celkem šestnáct set lidí. Při zásazích používali slzný plyn a obušky, na místě pořádkovým silám podle očitých svědků vypomáhali i kozáci, tedy polovojenské dobrovolnické organizace, kteří rozháněli demonstranty tradičními biči.

5. května 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video