Albrightová přiměla Srby jednat o míru v Kosovu

- Americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová v neděli oznámila, že se jí podařilo přimět srbskou a kosovskou delegaci na jednáních o dosažení míru v jihosrbské provincii Kosovo, aby se vůbec poprvé sešly ke společným rozhovorům.

"Věřím, že je do základ dohody o pozdějším jednání a že to ospravedlňuje pokračování diskusí příští týden," řekla Madeleine Albrightová před zámkem Rambouillet u Paříže, kde obě znepřátelené strany od 7.února rokovaly za pomoci prostředníků.
Tzv.kontaktní skupina pro bývalou Jugoslávii (USA, Rusko, Británie, Francie, Německo a Itálie) musí po uplynutí prvního týdne mírových jednání rozhodnout, zda pokrok, kterého bylo dosaženo, je důvodem pro prodloužení rozhovorů o další týden.
Po rozhovoru s kosovskými vyjednávači Albrightová uvedla, že "jejich delegace uznává poctivost návrhu dohody (jak ho připravila kontaktní skupina). Dále hovořila o "známkách naděje, že jsou ochotni (návrh) po ukončení debat podepsat".
Na adresu Srbů poznamenala, že "se velmi zajímali" o to, co Albrightová nazvala "dvě řešení", tedy buď dohoda, nebo letecké údery. "Poslouchali velmi pozorně a s velkým zájmem," dodala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video