Rukojmího Edwina Dyera zavraždila severoafrická sekce Al-Kajdy. Snímek byl zveřejněn v únoru 2009.

Rukojmího Edwina Dyera zavraždila severoafrická sekce Al-Kajdy. Snímek byl zveřejněn v únoru 2009. | foto: Reuters

Al-Kajda zabila Brita, jehož chtěla vyměnit za „evropského Usámu“

  • 154
Členové severoafrické sekce Al-Kajdy zavraždili v Mali Brita Edwena Dyera, kterého drželi jako rukojmí. Londýn prý nesplnil jejich požadavky, když výměnou žádali propuštění jordánského islamisty Abú Katady. Britský premiér Gordon Brown označil zavraždění turisty za barbarský čin.

Teroristé z Organizace Al-Kajda islámského Maghribu zabili Dyera 31. května. Tedy poté, co vypršela druhá lhůta, kterou poskytli Británii na splnění svých požadavků.

"Zadržený Brit byl zabit, takže on a s ním i britský stát mohou okusit malou porci toho, co nevinní muslimové zažívají každý den v rukou křižáků a židovské koalice od východu až na západ," napsala severoafrická teroristická skupina na internetových stránkách, které používá Al-Kajda. Jak Brita zabili, v prohlášení neuvádí.

Z hudebního festivalu do rukou teroristů

Organizace Al-Kajda islámského Maghribu unesla Edwena Dyera spolu s dalšími třemi evropskými turisty 22. ledna na pomezí Nigeru a Mali. Skupina Evropanů byla před tím podle deníku The Times na hudebním festivalu v Timbuktu.

Dvě turistky radikálové propustili v dubnu, ale Dyera a Švýcara Wernera Greinera dále drželi v zajetí na Sahaře. Požadovali po Velké Británii propuštění Abú Katady, jehož mnozí považují za "evropského Usámu".

"Požadujeme, aby Británie propustila šejka Abú Katadu, který je neprávem zadržován, výměnou za britského občana. Poskytujeme na to dvacet dní," uvedli radikálové 27. dubna v prohlášení. Skupina 21. května ultimátum prodloužila.

Brown označil vraždu Brita za barbarství

Britský ministerský předseda Gordon Brown vraždu občana Spojeného království označil za "barbarský" čin. Uvedl, že vláda má "silné důvody věřit", že teroristická buňka své hrozby naplnila a Dyera skutečně zabila.

"Tato tragédie posiluje náš závazek bojovat s terorismem. Upevňuje naše odhodlání nikdy nepřistoupit na požadavky teroristů ani platit výkupné," řekl premiér.

Militantní duchovní palestinsko-jordánského původu Abú Katada je ve Spojeném království od roku 2005. V Jordánsku byl mezitím odsouzen k patnácti letům nucených prací za teroristickou činnost a spolupráci s Al-Kajdou. Podle některých zdrojů byl Katada pravou rukou Usámy bin Ládina v Evropě a také "bankéřem" Al-Kajdy.

V únoru britské soudy rozhodly, že může být deportován do Jordánska, a to navzdory obavám, že tam může být mučen. - přečtěte si Britské soudy posvětily vyhoštění „evropského Usámy“

Niger - Mali

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video