Al-Kajda: nelétejte a vyhněte se mrakodrapům

  • 26
Teroristická organizace Al-Kajda pohrozila, že zasáhne americké a britské cíle v pomstě za bombardování Afghánistánu. Mluvčí teroristů Sulajmán Ghais v prohlášení vysílaném katarskou televizní stanicí Al-Džazíra radil Američanům, aby nelétali letadly a nezdržovali se v mrakodrapech. Bushova vláda považuje prohlášení Al-Kajdy za propagandu.

Ghais své předtočené prohlášení adresoval zejména "muslimům, dětem a všem, kdo nesouhlasí s americkou politikou."

Televize projev nepřevzaly
Hlavní americké televizní stanice včetně CNN videonahrávku v souladu s žádostí Bushovy vlády nevysílaly. Panují totiž obavy, že by si teroristé mohli jejím prostřednictvím předávat kódované informace.

Většina stanic přinesla pouze stručné shrnutí obsahu prohlášení, některé však mají v úmyslu odvysílat jeho části.

Radikálové USA a Británii vyzvali, aby opustily Perský záliv. "Al-Kájda vyzývá Američany, Angličany a jejich arabské spojence, aby opustili arabský poloostrov, jinak jim vzplane půda pod nohama," dodal.

AKTUÁLNÍ ON-LINE ZPRAVODAJSTVÍ

ODVETNÝ ÚDER

Odejděte a bouře se uklidní
"Bouře se neuklidní, dokud vy (USA a Británie) nepřestanete podporovat Židy v Palestině, neukončíte embargo namířené proti iráckému lidu a neopustíte arabský poloostrov a přestanete podporovat hinduisty
utlačující muslimy v indickém Kašmíru," míní mluvčí.

Ghais rovněž pohrozil americkému prezidentovi Georgi Bushovi, jeho otci, exprezidentovi Billu Clintonovi, britskému premiérovi Tonymu Blairovi a izraelskému premiérovi Arielu Šaronovi, kteří podle rdikálů spáchali ty nejhorší zločiny na milionech muslimů. Jejich krev ale podle Al-Kajdy nebyla prolita nadarmo.

Al-Kajda v prohlášení vyjádřila svou podporu afghánskému lidu vedenému mullou Muhammadem Umarem. Prohlásila, že válka je záležitostí celého národa, který odmítl ponížení americkou arogancí a izraelskými násilnostmi.

Ghais USA obvinil z vedení křížové výpravy proti islámu a muslimům a zdůraznil, že zásahy civilních cílů v Afghánistánu nejsou pouhou náhodou, ale jsou záměrné, protože se neustále opakují.

Prezidenta Bushe nazval Ghais izraelským agentem, který obětoval své lidi a ekonomiku své země kvůli Izraeli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video