Bojovníci jemenské odnože al-Káidy. Ilustrační foto

Bojovníci jemenské odnože al-Káidy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Al-Káida osnovala plán, jak kyanidem otrávit jídlo v amerických restauracích

  • 42
Jemenská odnož al-Káidy v minulosti zvažovala, že otráví salátové bary a bufety v amerických hotelech a restauracích. Teroristé ze skupiny al-Káida na Arabském poloostrově chtěli do jídel přisypat kyanid a ricin. Uvedl to zdroj televizní stanice CNN.

Hotely a restaurace nebyly podle CNN v přímém ohrožení, ale úřady prý přesto kontaktovaly některé podniky, aby je na možné nebezpečí upozornily. Zařízení pak přijala speciální opatření, aby hrozbě zamezila.

Další zdroje uvádějí, že teroristé, kterým se letos povedlo ve falešných náplních do tiskáren propašovat dvě bomby na paluby letadel, nekuli konkrétní plán, ale spíše zvažovali novou taktiku útoků.

Otrávit jídlo je snazší než pronést bombu

Podle expertů však jemenská buňka al-Káidy na takový plán dosud nemá kapacitu. Podobnou hrozbu prý omílají džihádisté na svých fórech roky a plán nikdy nedokázali dotáhnout do konce.

Zatím. Podle některých expertů je totiž otrávení jídla daleko snazší, než pronést na palubu letadla výbušninu nebo sestrojit sofistikovanou biologickou zbraň.

"Je to velmi kruté, velmi jednoduché a s pouhými znalostmi ze střední školy můžete sestrojit něco, co napáchá velké škody," vysvětlil účinnost takového ataku bezpečnostní expert Randall Larsen.

Zároveň ale vysvětlil, že se kyanid ani ricin nepovažují za zbraně hromadného ničení. A to i přesto, že mohou člověku vážně ublížit nebo ho zabít. Oba jedy jsou zároveň v každé základní příručce teroristy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video