Mohammad Khan prý na kazetě mluví o odhodlání k útoku na Londýn | foto: Profimedia.cz

Al-Džazíra: Za londýnskými útoky stojí Al-Kajda

  • 42
Katarská televize Al-Džazíra odvysílala nahrávku, kde se teroristická síť Al-Kajda hlásí k červencovým útokům v Londýně. Mohammad Khan na ní vyjádřil své odhodlání k činu. Nechyběly ani výhrůžky Ajmána Zavahrího.

SPECIÁL: VÝBUCHY V LONDÝNĚ

Třicetiletý Mohammad Khan, který byl jedním ze čtyř atentátníků, na nahrávce anglicky říká, že on a "tisíce dalších" se rozhodli "bránit islám před demokraticky zvolenými vládami". Zatím není jasné, kdy byl záznam pořízen.

"Dokud se budete cítit bezpečně, budete našimi cíli," prohlašuje Khan. "Dokud nezastavíte bombardování, věznění a mučení, neukončíme tento boj. Jsme ve válce a já jsem voják."

Na nahrávce zazněl i hlas bin Ládinovy pravé ruky Ajmána Zavahrího. Řekl, že by Evropa "mohla zažít více útoků jako byl Londýn", protože je součástí války, kterou USA vedou v Afghánistánu a Iráku.

Dodal, že útoky ze 7. července byly "políčkem do tváře" Tonyho Blaira. Znovu zopakoval své výhrůžky vůči Britům. Podobné hrozby stanice odvysílala již 4. srpna. Tehdy Zavahrí varoval Brity před dalšími útoky. Řekl, že politika Tonyho Blaira jim přinese jen další zkázu. - více zde

Při atentátech zahynulo 7. července v londýnském metru a autobuse 56 lidí. Dalších sedm set Londýňanů skončilo v nemocnicích. Teroristé se pokusili zaútočit i o dva týdny později, ale selhaly jim rozbušky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video