Kaše udělala na Monetovi škodu za desítky tisíc eur. Muzeum je bude vymáhat

  • 122
Útok ekologických aktivistů bramborovou kaší na obraz francouzského malíře Claudea Moneta v německé Postupimi způsobil škodu ve výši pěticiferné částky v eurech. V prvním odhadu to uvedla mluvčí postupimského muzea Barberini Carolin Stranzová. Ředitelka muzea Ortrud Westheiderová už oznámila, že instituce zkoumá možnost žádat po aktivistech odškodnění.

Samotná malba podle mluvčí díky zasklení a speciální plstnaté liště poškozena nebyla. „Spodní část historického rámu však poškozena byla a naše restaurátorka ho musí opravit,“ řekla Stranzová. Kromě toho aktivisté vrhli kaši na obraz velkou silou, takže se rozprskla i na okolní zeď až po podhled ve výšce šesti metrů. I tato místa musí být renovována.

Obraz z cyklu Kupky sena z roku 1890 byl v úterý opět pověšen na své místo ve stálé expozici ze sbírky mecenáše muzea Hassa Plattnera. Muzeum však zatím do příštího pondělí zůstává zavřené.

Aktivisté polili Monetův obraz bramborovou kaší, pak se přilepili ke zdi

Muž a žena minulou neděli dílo potřísnili a pak se u něj přilepili. K akci se přihlásila skupina Letzte Generation (Poslední generace), která požaduje po politicích účinnější opatření k omezení klimatické změny. Policie obviněnou dvojici vyšetřuje mimo jiné kvůli poškození cizí věci.

Podobný způsob protestu zvolily ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu), které v polovině října v londýnské Národní galerii vychrstly rajčatovou polévku na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha.

14. října 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video