Diskuze

Afrika je pro Indy zlatý důl, na východě jsou nejúspěšnějšími byznysmeny

V supermarketu v keňském městě Kisumu černošský personál doplňuje zboží a obsluhuje zákazníky u pokladen. Na frmol v obchodě dohlíží mladík se světlou pletí a sem tam se na provinilce rozkřikne angličtinou s indickým přízvukem. To je častý obrázek obchodů na východě Afriky: Indové v roli pánů a vlastníků, černoši v roli zaměstnanců a pochopitelně i zákazníků. Sem tam kvůli tomu padají ze strany frustrovaných Afričanů slova o indickém kolonialismu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

Vrabcek

21. 9. 2009 19:58
Political corretness,..aj od redaktora clanku.

//  A občas zazní dříve nemyslitelný povzdech, že běloši byli proti Asiatům zlatí.  // 

Preco "nemyslitelny" ?

0 0
možnosti
ZH

Zuzu.mizu

21. 9. 2009 17:51
Jenom taková perlička

Když Amin dělal v Ugandě "pořádky", tak pustil lůzu rabovat a zabavovat obchody indických nebo čínských obchodníku, kteří nestihli vzít nohy na ramena. Co udělala ynteligence se samopalem když se dostala k obchodu? Prodávala košile za směšnou cenu, protože si myslela, že nášivka s označením velikosti je cena:-/ Viz taky Zimbabwe, kde se úrodná půda dostala do rukou lidem, kteří si mysleli, že zrní roste samo od sebe.

0 0
možnosti
PN

kevorkian

21. 9. 2009 15:30
Jé, to je tase překvapení..

Inteligentní Indové shcopní pracovat, myslet na zítřek, šetřit peníze, něco budovat a tvořit, jsou logicky úspěšní v zemi, kde původní obyvatelstvo, je nevzdělané a nevzdělatelné, líné, schopné myslet jen na přítomný okamžik a co má ihned spotřebuje...

Je to stále dokola. Kdokoli přijde do Afriky, ať už Běloši, Číňané, či Indové, tak se stane místní elitou. Afričané jsou jim dobří jen tak na úklid.

Pak se Afričané naštvou, neboť v tom spatřují nespravedlnost. Cizince vyženou a rázem se ocitají uprostřed hladomoru, hyperinflace a hyperbídy, neboť nikdo z nich není schopen cizince nahradit ani pracovitostí, natož pak nějakou chopností organizovat.

Následuje lákání cizinců zpět, aby jim někdo ten stát aspoň udržel v chodu. Kruh se uzavírá, vše začíná nanovo.

0 0
možnosti
JT

killy

21. 9. 2009 13:40
Jako u nás.......

Stejně rasistická parafráze z Čech, jako v článku:

"A občas zazní dříve nemyslitelný povzdech, že běloši jsou proti Cikánům  zlatí."

0 0
možnosti
R

rozhorceny.predstavitel.

21. 9. 2009 12:00
kdo jinej by taky do té špíny lezl?

Tak to se tam můžou cikáni konečně uplatnit a je to!Já říkal,že v indii se mají nejlépe a je to pravda

0 0
možnosti
SZM

Svědivka z Magdeburgu

21. 9. 2009 11:44
Ha ha! Tak tady máte krásný obrázek toho, proč je Afrika

tam kde je. Všechno je v lidech. :-/:-P

0 0
možnosti
R

rozhorceny.predstavitel.

21. 9. 2009 12:00
Re: Ha ha! Tak tady máte krásný obrázek toho, proč je Afrika

Rv

0 0
možnosti
NSJMJ

Nedá se již mazat jednotlivě

21. 9. 2009 11:00
Gratuluju

Indové se svým kastovním systémem, kde nejvyšší kasta-brahmani jsou světlí indové s modrýma očima, dokážou to, co nedokázali běloši.

0 0
možnosti
B

bodhi

21. 9. 2009 11:38
Re: Gratuluju

Bohuzel ale v clanku jsou uvadeni take Sikhove a primo se i v clanku vyskytuje sikhske jmeno .... a oni kasty nemaji a a jejich nabozenstvi proti nim broji.

0 0
možnosti
DU

Dynko

21. 9. 2009 10:51
Durban

jednomu z nejvetsich africkych pristavu, Durbanu v JAR, mistni prezdivaji "hlavni mesto Indie" :D

ale jinak je to v clanku vypichnute, proc Indove v Africe maji a cernosi nemaji: pracovitost a sporivost. Typicky africky cernoch totiz nikdy nemysli na svou budoucnost a neplanuje si ji (jedno jejich prislovi dokonce rika "zitrek nikdy neprijde") a rozhodne nechce pracovat. Naopak v Saudske Arabii jsem se zase setkal s linyma Indama. Nejlepsi bylo spolupracovat s Korejcema, proti nim jsou Indove i Evropani naprosti lenosi: Korejec rekl, Korejec udelal do deseti minut, Ind rekl a Ind neudelal ani za tyden

0 0
možnosti
PZ

trinit

21. 9. 2009 10:11
Zit ze dne na den

je Africka mentalita.Spojena s vybusnou povahou a nizkym IQ.Nechut cokoliv se priucit a zmenit zivotni styl-20 deti.Jak se pise v clanku chybi jim pracovitost ,sporivost ,trpelivost .Vadi jim Cinane,take Indove i Evropane. Jsou frustrovani,ze ostatni dokazi zit mnohem lepe, tam kde oni sotva prezivali.

0 0
možnosti
MR

TrueRobos

21. 9. 2009 10:10
Kdo se diví?

Běloši investovali do místní infrastruktury. Asiati investují sami do sebe. A i ten největší truhlík jasně vidí, že segregace je u lidí normální jev, žádná porucha vymyšlená Evropany. Navíc je to jev historicky dlouhodobý, viz arabská pohádka O bílé a černé perle.

0 0
možnosti