Bojovníci afghánského Tálibánu oslavují příměří v provincii Nangarhár (16....

Bojovníci afghánského Tálibánu oslavují příměří v provincii Nangarhár (16. června 2018) | foto: Reuters

Západ brzy odejde z Afghánistánu, tvrdí Tálibán. USA o údajné dohodě mlčí

  • 89
Vyjednávači afghánského islamistického hnutí Tálibán tvrdí, že se v Kataru dohodli s USA na rámcovém návrhu mírové dohody, po jejímž podepsání by západní jednotky do roku a půl úplně odešly z Afghánistánu. To znamená vyhlídku na konec nejdelší války současnosti, která začala americkou invazí do Afghánistánu na podzim 2001 a jíž se účastní i Češi.

Zprávu o výsledku mírového jednání v Kataru poskytl Tálibán agentuře Reuters. USA ji zatím oficiálně nekomentovaly. Americký vyjednavač Zalmay Khalilzad bez podrobností na Twitteru uvedl, že obě strany učinily „výrazný pokrok v zásadních otázkách“. 

Je to vůbec poprvé od roku 2001, kdy z Afghánistánu zableskl paprsek naděje na konec konfliktu. Západní jednotky včetně českých vojáků v zemi působí a bojují již osmnáctý rok bez reálné šance na vítězství nebo aspoň ukončení války silou.

Khalilzad hned po jednání odletěl do Kábulu, aby informoval o výsledcích prezidenta Ašráfa Gháního. To ukazuje, kde by se jednání mohlo zadrhnout, protože se musí dojednat rozdělení moci mezi vládou a Tálibánem, což je těžký úkol. 

Dobrou zprávou však je, že do čela tálibánských vyjednavačů se postaví spoluzakladatel Tálibánu mulla Abdul Ghání Baradar. Tohle jméno si zapamatujme, protože bude hrát v budoucím vývoji Afghánistánu klíčovou roli.

Býval pravou rukou Američany svrženého jednookého tálibánského vládce Afghánistánu mully Muhammada Umara, spoluzakladatelem a vojenským velitelem Tálibánu. Už několikrát se pokusil s Američany jednat, ale nikdy se mu to úspěšně nepodařilo, jednou ho kvůli tomu Pákistánci, jimž rozvrácený Afghánistán vyhovuje, dokonce zavřeli. 

Je třeba se z Afghánistánu stáhnout, řekl Zaorálek. Babiš to odmítl

Nyní je jedním ze dvou nejvyšších šéfů Tálibánu. Protože se nemusí nikoho ptát, slibuje to, že by se rozhovory mohly rychle ubírat vpřed. 

Kdysi rozprášený Tálibán dnes ovládá velkou část země. Během války zahynulo podle odhadů přes
110 000 Afghánců, celkový počet obětí způsobených válkou je údajně trojnásobný. 

V zemi padlo téměř 3500 západních vojáků. Afghánská čísla však mohou být podsazená, Ghání v pátek oznámil, že jen od roku 2014, kdy převzal úřad, padlo 45 000 afghánských vojáků a policistů. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video