Tálibánští bojovníci přihlížejí demonstraci za práva žen u kábulské univerzity....

Tálibánští bojovníci přihlížejí demonstraci za práva žen u kábulské univerzity. (11. září 2021) | foto: AP

Hrdinové islámu. Tálibán odškodnil rodiny sebevražedných atentátníků

  • 61
Tajemný tálibánský ministr vnitra ocenil sebevražedné atentátníky, kteří zahynuli ve válce proti bývalé afghánské vládě a jejím západním spojencům. Jejich rodinám daroval peníze a slíbil jim přidělení půdy.

Tálibánský ministr vnitra Sirádžuddín Hakkání se s příbuznými atentátníků setkal při slavnostním obřadu v hotelu Intercontinental v metropoli Kábulu. Právě tento hotel se v roce 2018 stal terčem jednoho ze sebevražedných útoků.

„Ministr ve svém projevu ocenil džihád a oběti mučedníků a mudžáhidů a nazval je hrdiny islámu a země,“ uvedlo ministerstvo vnitra v prohlášení na Twitteru. Hakkání sebevražedné atentátníky označil za „hrdiny islámu a národa“. Rodiny atentátníků dostaly oblečení, 10 000 afghání (asi 2 700 Kč) a slib půdy.

Sirádžuddín Hakkání převzal po smrti svého otce Džalaluddína vedení sítě Hakkání, která byla v posledních letech jednou z nejmocnějších a nejobávanějších povstaleckých skupin v Afghánistánu a má na svědomí řadu pumových a dalších útoků na afghánské a zahraniční vojáky. 

V Kábulu útočili sebevražední atentátníci. (5.září 2016)

Podle USA se jedná o teroristické hnutí. Sirádžuddín Hakkání je hledaný FBI v souvislosti s útokem na jiný kábulský hotel, při němž bylo v roce 2008 zabito šest lidí, včetně jednoho amerického občana. 

Spojené státy v minulosti na jeho hlavu vypsaly odměnu deset milionů dolarů (téměř 220 milionů Kč). Jeho podobu nikdo pořádně nezná, ministerstvo vnitra jeho tvář na fotografiích z pondělního setkání rozmazalo.

Agentura AP poznamenává, že setkání s rodinami sebevražedných atentátníků přišlo v době, kdy se jisté části Tálibánu pokoušejí navázat diplomatické styky s mezinárodním společenstvím. Afghánistán se od kolapsu prozápadní vlády v polovině srpna propadá do izolace a bídy a bez zahraniční pomoci mu hrozí humanitární katastrofa. 

Zároveň si však nemůže znepřátelit radikálnější islamisty ve svých řadách. Sebevražedné atentáty byly během dvacetiletého boje proti „západním okupantům“ pevnou součástí tálibánské taktiky a připravily o život tisíce afghánských i koaličních vojáků. Jeden z nich například v srpnu 2018 zabil tři české vojáky, kteří se podíleli na střežení základny Bagrám

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video