(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

V afghánské mešitě se odpálili atentátníci, při útoku zemřelo 29 lidí

  • 146
Téměř 30 mrtvých a kolem šesti desítek raněných si vyžádal sebevražedný útok v šíitské mešitě ve městě Herát na západě Afghánistánu. K útoku došlo uprostřed večerních modliteb, v mešitě byly tři stovky věřících. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odkazem na místní policii.

Většina agentur se shoduje, že dosud v důsledku atentátu zemřelo více než 29 lidí a bylo při něm raněno přes šest desítek osob. Deset raněných je v kritickém stavu a počet obětí se může ještě zvýšit, informovala agentura AP s odkazem na místní nemocnici.

Mluvčí policie dále agentuře Reuters řekl, že útok pravděpodobně vykonaly dvě osoby: jedna z nich provedla sebevražedný útok, druhá házela po lidech ve svatostánku granáty. Agentura AP uvádí, že sice není jisté, zda byli útočníci dva, ale místem otřásly dva výbuchy v rozmezí deseti minut. Mešita se nachází jen 50 metrů od policejní stanice, ale policisté po první fázi útoku nezakročili, řekl agentuře AP místní poslanec. Desítky lidí v rozhořčení, že policie nezabránila druhé explozi, posléze zaútočily na policejní stanici.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Radikální hnutí Taliban se od útoku distancovalo.

Herát leží u západní hranice s Íránem a patří k největším afghánským městům. Šíitové jsou v Afghánistánu náboženskou menšinou.

Při posledním útoku na mešitu, k němuž v tomto městě došlo na počátku června, zemřelo sedm osob.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video