ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: US Army

V Afghánistánu zahynul americký voják. Letos jich zemřelo už dvacet

  • 31
V Afghánistánu v pondělí zahynul „v akci“ americký voják. S odvoláním na armádu USA o tom informovala agentura Reuters. V bojových operacích tak už letos zemřelo 20 příslušníků americké armády. Podle agentury AFP se k zabití vojáka přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán.

Bližší informace o okolnostech smrti, ani totožnost vojáka americká armáda nezveřejnila. Detaily chce zveřejnit až poté, co o smrti informuje rodinu zabitého.

USA zkusí bleskovou obranu Evropy. Češi nasadí vojáky těžké brigády

V loňském roce zahynulo v bojových operacích podle listu The New York Times v Afghánistánu třináct amerických vojáků, v roce 2017 jedenáct.

Agentura AFP uvedla, že se k útoku, při kterém Američan zahynul, přihlásilo hnutí Tálibán. V prohlášení islamisté uvedli, že vyhodili do povětří auto americké armády v severoafghánské provincii Kunduz a že při útoku zranili také několik dalších amerických a afghánských vojáků.

Spojené státy zahájily v letošním roce rozhovory s povstaleckým hnutím Tálibán, jejichž výsledkem má být snížení násilností či dokonce příměří, které by umožnilo postupné stažení amerických sil z Afghánistánu. V polovině prosince ale američtí vyjednavači mírové rozhovory přerušili poté, co se Tálibán přihlásil k sebevražednému útoku poblíž spojenecké základny Bagrám u Kábulu.

Tálibán nyní ovládá větší část území, než měl kdy pod kontrolou od roku 2001.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video