U letiště v Kábulu se tísní stovky Afghánců a doufají, že se jim podaří odletět...

U letiště v Kábulu se tísní stovky Afghánců a doufají, že se jim podaří odletět do bezpečí. (20. srpna 2021) | foto: Profimedia.cz

Na kábulském letišti zemřelo dalších sedm afghánských civilistů

  • 67
Za chaosu panujícího na kábulském letišti přišlo o život dalších sedm afghánských civilistů, napsala agentura AP s odvoláním na britské vojáky. Za jakých okolností lidé zemřeli, není zatím zřejmé.

Na letišti, kde se lidé snaží dostat k letadlům a opustit zemi, panuje chaos. V tlačenicích vyvolaných i střelbou bojovníků Tálibánu utrpěla řada lidí zranění, poznamenala AP.

Od minulého víkendu, kdy radikální hnutí Tálibán bez boje vstoupilo do Kábulu a prakticky převzalo v Afghánistánu moc, se desetitisíce lidí snaží dostat pryč. Obávají se návratu brutálního režimu, který v zemi panoval za předchozí vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001. Většina se k úniku snaží využít evakuace, které přes kábulské letiště organizují západní státy, především USA.

„Podmínky na místě zůstávají extrémně náročné, ale děláme vše, co je v našich silách, abychom situaci zvládli co nejbezpečněji,“ uvedlo britské ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Agentura AP popsala, že americké vojenské stroje, které evakuaci především zajišťují, kvůli obavám z možné střelby přistávají v Kábulu po prudkém klesání. Město leží v horském údolí a také po startu letadla co nejrychleji nabírají výšku a mnohá vypouštějí světlice, které mají zmást případné střely naváděné teplem.

21. srpna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video