Legendární šerpa Apa na úpatí Everestu

Legendární šerpa Apa na úpatí Everestu | foto: Profimedia.cz

9:15, Mount Everest: Superšerpa Apa pojednadvacáté zdolal vrchol

  • 12
Jednapadesátiletý nepálský šerpa Apa překonal svůj vlastní rekord v počtech výstupů na Mount Everest. Nejvyšší horu světa pokořil už pojednadvacáté. Muž, který se honosí přezdívkou Superšerpa, vedl expedici, která zbavovala horu tun odpadků.

Apova expedice, jíž se účastnili Američan, Švýcar a čtyři další šerpové, si tentokrát pro výstup vybrala cestu, kterou vrchol poprvé dobyl i Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkej v roce 1953.

Apa opustil čtvrtý výškový tábor v úterý v deset hodin večer spolu s dalšími pěti horolezci a na vrchol lezli celou noc. Apova noha se vrcholu dotkla ráno v 9:15 (5:30 SELČ). Do desáté hodiny byli na vrcholu všichni členové skupiny.

Šerpa Apa

Apa, který jako mnoho himalájských šerpů používá jen jedno jméno, vyrůstal na úpatí Mount Everestu. Vybavení a zásoby pro cestující a horaly začal nosit ve 12 letech. Na "střechu světa" vystoupil poprvé v roce 1990. Od roku 2006 žije v Salt Lake City ve Spojených státech.

autor: ČTK

"Podmínky byly perfektní - jasno a příliš nefoukal vítr," uvedl Ang Tshring Šerpa z firmy Asian Trekking, která organizuje expedice. "Říkali, že si užívají výhled a na vrcholu pořizují snímky," přiblížil atmosféru na vrcholu.

Expedice odnese tuny lan a stanů

Celá expedice byla zasvěcená kampani Eco Everest, která chce upozornit na dopad klimatických změn na Himaláje a zároveň z hory odnést tuny prázdných kyslíkových lahví, roztrhaných stanů a lan, které tu nechaly předchozí expedice.

Loni, při svém dvacátém pokusu, už šerpa upozorňoval, že na hoře jsou viditelné stopy oteplování, což činí její zdolávání daleko obtížnější. Odtávání sněhu totiž odkrývá holou skálu a v ledovci se tvoří zrádné pukliny.

I přes nástrahy už v letošní lezecké sezoně, která na Everestu trvá od konce dubna do konce května, kdy se naskytne krátké okno mezi jarními a letními monzuny, vrchol dobylo 29 lidí. Jen ve středu jich bylo deset. Další na svůj výstup čekají v základním táboře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video