Autobusové nádraží a kostel Nanebevzetí Panny Marie na náměstí dr. Šmerala v Mostě na snímku ze srpna 1971.

Autobusové nádraží a kostel Nanebevzetí Panny Marie na náměstí dr. Šmerala v Mostě na snímku ze srpna 1971. | foto: Jakub Bartoška, MF DNES

StoletíDNES: Sraz na autobusáku v Mostě, zatím ho nezbourali

  • 30
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Děkujeme všem soutěžícím o knihu 100 pohledů na Česko za jejich tipy. Rozpoznat město Most nebylo ani v tomto tropickém vedru obtížné. Náročnější bylo určit konkrétní rok, a to 1971, konkrétně srpen.

Čtvrt roku před tím vláda schválila, že místní kostel Nanebevzetí Panny Marie se přemístí v celku a ne po částech, jak se také uvažovalo (u této varianty by se snížila památková hodnota sakrální stavby).

Demolice historického města ležícího na masivních zásobách hnědého uhlí začala v roce 1967, trvala až do roku 1982, uvádí oficiální web (nového) Mostu (podrobnosti o bourání města čtete zde: Starý Most vstává z mrtvých. Projděte se zmizelým městem).

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Lide Česka