VIDEO: Americký teenager mluví plynně dvaceti jazyky

  • 8
Sedmnáctiletý Timothy Doner je skutečný polyglot. Na rozdíl od svých spolužáků, kteří většinou mluví jen anglicky, on ovládá hebrejštinu, čínštinu, svahilštinu a dalších šestnáct jazyků na komunikativní úrovni.

Říká se, že když umíte tři jazyky, další už se učí snáz. Timothy Doner si po angličtině zvolil jako druhý jazyk hebrejštinu, protože ho zajímal Izrael, jeho historie, muzika a vůbec všechno.

Během toho zjistil, že mu pomáhají písňové texty, které si snadno zapamatoval a díky nim mohl brzy sestavovat nové věty a začal komunikovat. Přibral si tedy arabštinu a pak už to šlo samo.

"Umím francouzky, latinsky, řecky, mandarínsky, čínsky, japonsky, hebrejsky, arabsky, persky, paštunsky, hindsky, svahilsky, indonésky, jazyk Wolofů, jazyk Hausů, Xhosa, německy, holandsky, italsky," uvedl Doner. Jedině perština mu prý zatím nejde plynně, ale denně čte The Tehran Post a zlepšuje se.

V New Yorku, kde žije, se mu takové znalosti hodí, protože tu jsou všechny možné národnosti. Přiznal, že často jezdí metrem a poslouchá cizí rozhovory, aby se v jazyku zdokonalil.

Kromě novin a "šmírování" cizích rozhovorů mu pomáhá taky Skype. Má na něm přes 150 přátel z celého světa a denně s nimi telefonuje v jejich rodném jazyce.

,