V Turecku vyšla kniha, jak může muslim tlouci své ženy

Turecká státem podporovaná náboženská nadace rozbouřila veřejnost vydáním knihy, ve které se píše, že muž může tlouci své ženy, pokud se vyhne tváři a pokud je neřeže příliš tvrdě. V "Muslimově příručce", kterou vydal penzionovaný duchovní Kemal Guran, se také píše, že je-li jedna žena nemocná a muž si nemůže dovolit služku, může si vzít druhou manželku. "Jsem uražena, že taková kniha vyšla za státní peníze, za peníze z daní, které platí i ženy," řekla dnes Zuhal Kilicová, která stojí v čele skupiny KADER, jejímž cílem je prosazovat ženy do politického života.

 

Předsedkyně parlamentní komise pro lidská práva Sema Piskinsutová varovala, že "nikdo nemá právo bít jinou osobu". Její slova citoval list Turkish Daily News. Zneužívání žen v rodinách je v Turecku běžné, píše agentura AP.

Knihu vydala náboženská nadace, která spadá pod Úřad pro náboženské záležitosti podřízený předsedovi vlády. Úřad jmenuje veškeré muslimské duchovenstvo a zadává témata, o nichž se káže v mešitách.

Ačkoli i jiné náboženské knihy vydané v minulosti uváděly, že je bití žen dovoleno,"Muslimova příručka" přichází v době, kdy se úřad snaží o moderní interpretaci islámu včetně větších práv pro muslimské ženy.

Ženská hnutí nechtějí přímo vyzývat k akcím proti nadaci, která knihu vydala. Nadace je právě ve sporu s představiteli armády, kteří vyšetřují, zda neporušila zákon a nedopustila se urážky ozbrojených sil vydáním jiné knihy, v níž se píše, že ozbrojené síly nejsou "národní armáda, ale armáda jedné složky společnosti".

Turecká armáda se tradičně považuje za strážkyní světského charakteru státu a snaží se vymýtit islám z politiky. Urážka ozbrojených sil může být trestána odnětím svobody až na dobu šesti let.