Prvorozený syn prince Williama a Kate (23. července 2013)

Prvorozený syn prince Williama a Kate (23. července 2013) | foto: AP

Následník dostal od královských rodičů jméno George Alexander Louis

  • 163
Potomek prince Williama a vévodkyně Kate dostal jméno George Alexander Louis, oznámil britský královský palác. "Miminko bude známé pod jménem Jeho královská výsost princ George z Cambridge," stojí v prohlášení. Jméno George favorizovaly sázkové kanceláře.

Oznámení jména přišlo v porovnání s předchozími královskými potomky poměrně brzy, zhruba 50 hodin od narození. Na jméno prvního potomka Diany a Charlese Williama se přitom v roce 1982 čekalo sedm dní. Charles pak na své jméno musel v roce 1948 počkat dokonce celý měsíc.

Zajímavostí je, že favoritem mezi ženskými jmény byla Alexandra a druhé jméno malého prince z Cambridge je Alexander. 

Křest budoucího britského krále Eduarda VIII. (na snímku z 16. července 1894 je královna Viktorie, její syn Eduard VII. a jeho syn Jiří V., otec malého Eduarda)

Britský král Jiří VI. (ještě coby vévoda z Yorku) s manželkou Alžbětou a jejich prvorozenou dcerou, příští královnou Alžbětou II. (1926)

V Británii mělo jméno George neboli Jiří šest králů. První z dynastie Windsorů byl Jiří V., který vládl v letech 1910 až 1936. Byl to dědeček současné královny Alžběty II. Dynastie se původně jmenovala sasko-kobursko-gothajská, Jiří V. ale tento německy znějící název nahradil názvem Windsor.

Zatím posledním králem s tímto jménem byl otec současné panovnice, Jiří VI. Jméno si však zvolil při své korunovaci, narodil se jako Albert.

Prvních několik týdnů stráví novorozený královský chlapec zcela odlišně než jeho otec William. I když se jeho matka Diana snažila dítě vychovávat sama s minimálním zapojením chův, Williama byla schopna kojit jen tři týdny a ihned po příjezdu z porodnice do Kensingtonského paláce měla k dispozici speciální zdravotní sestru.

Vévoda a vévodkyně z Cambridge se budou o své dítě starat zcela sami. Až se William po 14 dnech otcovské dovolené vrátí do práce, Kate nejspíš odjede za svými rodiči do Bucklebury, kde jí bude v prvních týdnech života dítěte pomáhat její matka Carole. Královna rovněž nabídla vévodkyni i Middletonovým, aby za ní přijeli na její letní sídlo, zámek Balmoral ve Skotsku, kde je mnohem větší klid.

William a Kate ukázali syna

Jednatřicetiletá manželka prince Williama Catherine přivedla na svět syna v pondělí v 16:24 londýnského času. "Nemůžeme být šťastnější," oznámil v krátkém prohlášení princ William. Nejočekávanější porod roku proběhl v londýnské nemocnici St. Mary, kde rodila také princezna Diana (více zde).

V úterý rodiče s malým princem odjeli z porodnice. Čekali na ně novináři i desítky lidí. Rodina pobývá v londýnském Kensingtonském paláci, kde se ve středu byla na pravnuka podívat i královna Alžběta ii. (více zde). 

Britové ještě před narozením tipovali jméno královského dědice

,

Britská královská rodina