Sophia Lorenová už nesmí v Itálii volit

- Italská herečka Sophia Lorenová je vyškrtnuta ze seznamu italských oprávněných voličů, a to na základě dekretu, který minulý týden schválila vláda s cílem zbavit se "mrtvých duší". Informuje o tom dnešní vydání neapolského deníku Il Mattino. Lorenová byla na seznamu voličů ve svém rodném městě Pozzuoli ležícím severně od Neapole. Ze seznamu byla vyškrtnuta proto, že neoznámila svou adresu v zahraničí. Herečka žije ve Spojených státech.
"Je to nespravedlivé," konstatovala Alessandra Mussoliniová, poslankyně za pravicovou stranu Národní spojenectví (AN) a neteř Lorenové. "Moje teta pobývá střídavě ve Francii a ve Spojených státech, často ale přijíždí do Itálie. Myslím, že ji nepotěší, až se
dozví, že už nemůže volit," řekla Mussoliniová, vnučka fašistického "duceho".

Jak dnes uvedlo italské ministerstvo vnitra, na základě dekretu schváleného před týdnem bylo z voličských seznamů vyškrtnuto na 410.000 Italů žijících v zahraničí. Podle dekretu mají být z voličských seznamů vyškrtnuti ti voliči, jejichž bydliště nemohlo být zjištěno při dvou po sobě následujících volbách v rozmezí nejméně jednoho roku. Podle některých odhadů je na voličských seznamech nejméně milión osob, které zemřely nebo se vystěhovaly do zahraničí a místo jejich pobytu není známo.

Sophia Lorenová