Ryderová dostala tři roky podmíněně

  • 14
Americká herečka Winona Ryderová byla za krádež v obchodním domě v Beverly Hills odsouzena na tři roky podmíněně, k pokutě deset tisíc dolarů a 480 hodinám veřejně prospěšných prací. Soud jí také nařídil léčení závislosti na lécích.
"Jestli budete ještě krást, půjdete do vězení," varoval ji losangeleský soudce Elden Fox. Její čin z loňského prosince označil za krádež velkého rozsahu a prohlásil, že je zklamán tím, že odmítla osobní zodpovědnost. "Zklamala jste mnoho lidí," dodal.

Ryderová, která byla dvakrát nominován na Oscara, se k výroku soudu nijak nevyjádřila. Její mluvčí pouze prohlásil, že je ráda, že ji soud umožnil pokračovat v dobročinné práci s dětmi.

Ryderovou loni v prosinci přistihla ochranka obchodu Saks Fifth Avenue v Beverly Hills, když se pokusila ukrást šaty a prádlo asi za 5500 dolarů a poškodila kabelku za dalších zhruba 800 dolarů. Škodu musela nahradit a přidat další tisíce dolarů pokuty. Obecně prospěšné práce vykoná v ústavech pro drogově závislé a mentálně postižené osoby.

Ryderová, nominovaná na Oscara, se k rozsudku nevyjádřila a omezila se jen na formální prohlášení, že závěrečná slova soudce vzala na vědomí.  Soudce jí vyčetl, že zklamala mnoho lidí, kteří se těšili a inspirovali jejím talentem a dobrotivostí, kterou v minulosti prokazovala.

Po zadržení herečka tvrdila, že krádež byla nácvikem na novou roli, ale porotu o své verzi nepřesvědčila. Hlavním důkazem byl videozáznam, na kterém je herečka vidět, jak vybírá zboží a odchází bez placení mimo obchod. Ryderová se pak pokusila ospravedlnit tvrzením, že měla v obchodě otevřený účet. Ani to jí porota neuvěřila.

Ryderová u sebe měla při svém zatčení osm různých léků, především tišících prostředků, z toho sedm na lékařský předpis. Později jeden lékař potvrdil, že jí dal přípravek Endocet bez předpisu, a herečka tak nebyla obviněna z nedovoleného držení léků. Léky jí však podle prokurátorkypředepsalo několik lékařů a některé byly předepsány na dvě různá jména.

Právníci jednatřicetileté Ryderové obvinili obchodní dům i žalobce z toho, že se na herečku zaměřili kvůli její slávě. Po procesu se však ukázalo, že Ryderová byla od května 2000 třikrát podezřívána z krádeže v obchodních domech, ale nikdy nebyla obviněna.

Představitelka obligátního androida - Winona Ryderová.

Herečka Winona Ryderová a herec Adam Sandler na předávání cen MTV Movie Awards 2002. Sandler se po příchodu na pódium Ryderové zeptal, jestli mu odpoví na otázku, která každému z přítomných prochází hlavou. Přesto, že všichni čekali dotaz na známou aféru krádeže oblečení, Sandler se půvabné herečky otázal, zda-li jsou její ňadra pravá a dovolí mu si na ně sáhnout. K tomu ho vzápětí Ryderová vyzvala.

Winona Ryderová