Proslovy držitelů Oscarů připravují agentury

V roli hlupáků jsou ti, kteří se domnívají, že často až srdceryvné proslovy, které si hvězdy šoubyznysu neodpustí při každém předávání prestižních cen, pocházejí z jejich hlavy. Až na výjimky většina vět pochází z hlav profesionálních pracovníků těch nejvyhlášenějších PR agentur. Veřejně to prasklo při letošním udělování Oscarů.

Z jedné losangelské agentury totiž unikly slavnostní proslovy ještě před samotným předáváním oscarových cen. Svoji spolupráci na vytvoření proslovu s profesionální agenturou nepřímo přiznali například Denzel Washington, Jon Voight či Renée Zellwegerová. Slova svých tiskových mluvčí pak měli při případném získání ceny interpretovat před miliony diváků také Kate Winsletová nebo Russell Crowe. Pozadu nezůstali ani režiséři Ridley Scott a Peter Jackson.

"Nevidím na tom nic špatného. Naší prací je bezchybně ztvárnit filmovou roli, kterou máme do posledního puntíku napsanou ve scénáři. Tak se není čemu divit, když se podle jakéhosi pomyslného scénáře snažíme vystupovat i při udělování Oscarů," prohlásila bezhlavě před novináři Kate Winsletová.

Proti tomu se hrdě ohradila černošská hvězda Halle Berryová, která obdržela Oscara v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli. "O prohlášení Kate Winsletové raději pomlčím, protože podobné záchvěvy mysli, které herce prakticky označují za roboty, s nimiž hýbou pouze scénáristé a tiskoví mluvčí, jsou pod moji hereckou i osobní úroveň."

Paradoxem pak zůstává skutečnost, že služeb PR agentur využili také samotní nominovaní scénáristé, mezi nimiž nechyběl například Guillaume Laurant.