Královská svatba. Princezna si vzala manažera nočního klubu

  • 60
Velká Británie letos slaví už druhou královskou svatbu. Po princi Harrym (34), který si v květnu vzal herečku Meghan Markle (37), se na hradě Windsor vdala princezna Eugenie (28). Vzala si Jacka Brooksbanka (32).

Princezna Eugenie už předem prozradila, že o její svatební šaty se postará britský designér. Nakonec si vybrala dvojici Peter Pilotto a Christopher De Vos. Bílé šaty s dlouhou vlečkou měly na žádost Eugenie výstřih na zádech, přestože má jizvu po operaci skoliózy, kterou princezna prodělala, když jí bylo 12 let. 

Na hlavě měla nevěsta smaragdovou kokošnikovou tiáru Greville, kterou jí půjčila babička, královna Alžběta II. 

K oltáři dceru doprovodil princ Andrew (58). Předtím do kaple přijely i sestra Beatrice a maminka Sarah Fergusonová. Přijela i královna Alžběta II. (92). Královský palác v týdnu oznámil, že dědeček Eugenie, princ Philip (97), se rozhodne v pátek ráno, jestli na svatbu dorazí. Královnin manžel nakonec přijel, stejně jako na svatbu vnuka Harryho v květnu, kdy byl pár týdnů po operaci kyčle. 

Mezi malými družičkami byla dcera prince Williama a vévodkyně Kate princezna Charlotte (3), a také dcera dobrého přítele snoubenců, zpěváka Robbieho Williamse, Theodora (6). Nechyběl ani princ George (5).

KVÍZ: Znáte britskou královskou rodinu?

Britská královna Alžběta II. na oslavách svých narozenin Trooping the Colour...

Na svatbu ovšem nepřijela manželka prince Charlese (69) Camilla (70), která má jiné povinnosti. Britská média spekulují, že za tím může být to, že vévodkyně z Cornwallu nemá nejlepší vztahy s otcem nevěsty, princem Andrewem (58).

Po obřadu novomanžele čekala projížďka kočárem po Windsoru, kde je vítaly stovky příznivců královské rodiny.

Mezi svatebními hosty byla řada celebrit, jako například modelka Naomi Cambellová, herečky Liv Tylerová a Demi Moore, či zpěváci James Blunt a  Robbie Williams.

Princezna a manažer nočního klubu si řekli ano v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Kaple je daleko intimnější než Westminsterské opatství, ve kterém si v roce 2011 vzal princ William Kate Middletonovou.

Princeznu Eugenii k oltáři dovedl otec princ Andrew (Windsor, 12. října 2018).
Princ Andrew a jeho dcera princezna Eugenie (Windsor, 12. října 2018)

Princeznu Eugenii k oltáři dovedl otec princ Andrew.

Sňatek Eugenie a Jacka je sedmnáctou královskou svatbou za posledních 150 let, které se v kapli uskutečnily.

Pár týdnů před svatbou televize BBC oznámila, že nebude vysílat přenos obřadu. Druhá královská svatba roku však nezůstala bez kamer, vysílala ji nakonec televize ITV. Lidé ji mohli sledovat online také na sociálních sítích. Během obřadu zazpíval italský zpěvák Andrea Bocelli.

Zatím není jisté, zda neurozený ženich po svatbě s britskou princeznou získá od královny nějaký titul.

Princezna Eugenie je mladší dcera prince Andrewa a vévodkyně z Yorku Sarah (58). Má ještě sestru Beatrice (30). Eugenie je devátá v pořadí nástupnictví na britský trůn a účastní se všech královských akcí. Vystudovala anglickou literaturu a historii umění a pracuje v oboru.

Jack Brooksbank je bývalý barman, který pracuje jako manažer nočního klubu. Rád by založil vlastní síť restaurací. Je také britským ambasadorem tequily značky Casamigos, kterou založili herec George Clooney a manžel Cindy  Crawfordové Rande Gerber.


Britská královská rodina