Oktoberfest? Odhalená ňadra v levných krojích z Číny mě uráží, říká bavorský princ

  • 104
Luitpold Rupprecht Heinrich (72) se rozohnil nad současným módním pojetím pivního festivalu Oktoberfest. Podle jeho slov si ho mnozí návštěvníci v posledních letech pletou s karnevalem plným laciných krojů z umělých materiálů, pocházejících z Číny. Bavorský princ to považuje za urážku kultury a tradic.

„Když vidím dnes na Oktoberfestu všechny ty v uvozovkách tradiční lidové kroje, ošklivé levné pseudokostýmy a upnuté dirndly vyrobené v Číně z nějakých plastů, musím říct, že z celé tradiční akce je kvůli tomu rázem laciný karneval,“ postěžoval si Luitpold Rupprecht Heinrich během rozhovoru pro rozhlasovou stanici Antenne Bayern.

„Všichni dnes stále dokola mluvíme o kulturním přivlastňování. A tady se to děje přímo nám, Bavorům! Pokud je v současnosti celý Oktoberfest jen o nošení laciného kostýmu, ve kterém se přijdete opít, přicházíme tím skutečně o mnoho. Je to urážka naší kultury a tradic,“ říká princ, jehož pradědeček byl posledním bavorským králem.

„Falešné lidové kroje s proklatě hlubokými výstřihy, které umožňují návštěvníkům festivalu pochlubit se svým co nejvíce odhaleným tělem, podle mě velmi snižují úroveň a kulturní hodnotu Oktoberfestu,“ dodal s tím, že novodobé pojetí slavného pivního festivalu je mnohými kritizováno už řadu let.

Móda z Oktoberfestu 2023

Pořadatelé očekávají, že do 3. října jednu z největších akcí svého druhu na světě, která se v Mnichově koná už 213 let, navštíví nejméně šest milionů lidí.

Návštěvníci se letos museli připravit na to, že proti loňsku zaplatí za pivo více. Zatímco v loňském roce stál litr piva od 12,6 do 13,8 eura (až 339 Kč), letos se cenovka dostala na 14,9 eura. Levné v pivních stanech nejsou ani ostatní nápoje, litr vody přijde na deset eur (246 Kč) a limonáda na více než 11 eur (270 Kč).

ANKETA: Souhlasíte s názorem bavorského prince? Je Oktoberfest v současnosti jen o laciných kostýmech a odhalování se?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 5. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

VIDEO: Podívejte se, co vše si užívají návštěvníci festivalu Oktoberfest: