Přijel návrhář Salmy Hayekové

Jedinou zahraniční hvězdou festivalu módy, který včera začal v pražské Galerii Mánes, je dvorní návrhář hoollywoodské herečky Salmy Hayekové, Mexičan Armando Mafud. Svou kolekci inspirovanou mexickou kulturou a indiány předvede ve dvou částech o víkendu. Fashion Point potrvá do neděle a je přehlídkou toho nejlepšího v českém módním světě.

Pražský týden módy navazuje na brněnské módní veletrhy Styl a Kabo.  Sešli se tu přední čeští návrháři, módní výtvarníci a designéři spolu s nejlepšími studenty uměleckých škol, aby ve čtyřech dnech předvedli to nejlepší ze své tvorby.

Na festivalu bude předáno i tradiční ocenění Výtvarník sezony a mezi začínajícími designéry bude vybrán Talent sezony.

Čtvrteční zahajovací vernisáž se nesla v duchu hudebně-vizuální performance. Několik spoře oblečených bubeníků odbubnovalo první přehlídku nadcházejícího týdne módy. Ta se odehrála netradičně - za velkými okny galerie. Prochladlé manekýny předvádějící reprezentativní modely zúčastněných návrhářů nakonec zavítaly do sálu a publikum si tak mohlo zblízka prohlédnout extravagantní modely.

S kolekcemi pret-a-porter i vlastní volnou tvorbou se v následujících dnech uvedou například nositelky titulů Výtvarník sezony z minulých let - návrhářky Liběna Rochová, Monika Drápalová nebo dvojice Daniela Flejšarová a Eva Janoušková společně tvořící pod značkou E.daniely. 

Volnou tvorbu, jež se na zahraničních přehlídkách předvádí pod hlavičkou haute couture, představí aspiranti na titul Talent sezony Klára Holanová a Jiří Zhoř, Tomáš Hyber, Jakub Chovanec, Radka Podolská nebo Blažena Ostrovská. 

Už při zahájení byla v Mánesu představena doprovodná výstava  módních fotografií. Své snímky na festivalu prezentuje 13 fotografů, mezi nimi například Goran Tačevski nebo Roman Dietrich, kteří přišli i na zahajovací večer. 

Fashion Point konal dvakrát v Brně i Praze. Od podzimu 2003 bude místem konání definitivně Praha.

Návrhář Mexičan Armando Mafud, který navrhuje šaty například pro herečku Salmu Hayekovou.(16.10. 2003)

,