Olga Menzelová a Jiří Menzel (odhalení pamětní desky k 50. výročí filmu Ostře...

Olga Menzelová a Jiří Menzel (odhalení pamětní desky k 50. výročí filmu Ostře sledované vlaky na železničním nádraží Loděnice, 6. září 2016) | foto: Profimedia.cz

Osud mu nadělil poměrně těžký konec, říká o manželovi Olga Menzelová

  • 77
Režisér Jiří Menzel (81) se stále zotavuje po vážné nemoci. Již rok se o něj většinu času v domácí péči stará jeho žena, producentka Olga Menzelová (41). Ta se nyní svěřila s tím, že přesto, že osud nadělil jejímu muži těžký konec, Menzel neztrácí smysl pro humor a stále se spolu často smějí.

„Jsem vděčná spoustě lidem, kteří tu dnes sedí a pomáhají mi se o manžela starat,“ poděkovala Olga Menzelová v proslovu na Nové scéně Národního divadla. V neděli zde přebírala za manžela Jiřího Menzela cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize za filmy, kterými se nesmazatelně zapsal do dějin české a světové kinematografie 

„Zrovna jsem si říkala, kolikáté je to již ocenění, které za něj přebírám. Na jednu stranu mám radost, že se na něj nezapomnělo u nás ani ve světě. Ale ta radost je taková poloviční. Dříve jsme na tyhle akce chodívali spolu a teď chodím sama. Tak je to trošku smutné,“ řekla Menzelová v rozhovoru pro pořad Top Star. 

Jiří Menzel byl loni v říjnu po roce stráveném v nemocnicích a rehabilitačních ústavech díky zlepšení zdravotního stavu propuštěn do domácí péče, kde může trávit čas s manželkou a dcerami Annou (9) a Evou (3). Režisér, který patří k největším postavám české kinematografie, prodělal v listopadu 2017 náročnou operaci hlavy. 

„Jirka nechodí a pečujeme o něj čtyřiadvacet hodin denně. On je velmi obdivuhodný v té své nezlomné vůli k životu, kterou má. Osud mu nadělil poměrně těžký konec. On se ale pořád raduje. Pořád má ten svůj smysl pro humor a neskutečně se spolu nasmějeme. Je výjimečný a my jsme na něj moc hrdí," svěřila se producentka.

Když to zdravotní stav Jiřího Menzela dovolí, zajdou si prý manželé společně nejraději do divadla, jako tomu bylo naposledy v červnu. Tehdy se byli v Divadle na Vinohradech podívat na představení Pygmalion. 

Léto, loučíme se s Tebou!
#našekrásnéodpoledne ☀️

12. září 2019 v 18:34, příspěvek archivován: 22. října 2019 v 9:36

„Divadlo je jeho život a tehdy na Vinohradech to bylo krásné. Byl to vlastně takový symbolický návrat na scénu, které kdysi šéfoval. Musím říct, že mi bylo do pláče, když se herci otočili a všichni mu tleskali. Úplně ožil a myslím, že mu to hodně pomáhá. Je to hodně velká vzpruha,“ dodala Menzelová.

Pro Magazín DNES kdysi Menzelová uvedla, že její muž Jiří Menzel se nakazil meningokokem nejspíš z klimatizace v letadle, když v Košicích připravoval operu Falstaff. Režisér pak i s dalšími komplikacemi skončil ve střešovické nemocnici. „Lékaři ho léčili silnými antibiotiky. K tomu dostal ještě zánět středouší, který mu operovali,“ řekla. Menzel vystřídal následně několik zdravotnických a rehabilitačních zařízení. Léčil se v Malvazinkách, Berouně a dolním Posázaví.

15. října 2018

17. dubna 2019