Česká Miss Iveta Lutovská asistuje při porodu .

Česká Miss Iveta Lutovská asistuje při porodu . | foto: Jiří Herman ml.

OBRAZEM: Lutovská asistovala v Keni u komplikovaného porodu

  • 68
Česká Miss Iveta Lutovská pomáhá pečovat o pacienty zdravotnického střediska Itibo na západě Keni. Coby patronka zdravotnické pomoci asistovala během uplynulého víkendu u porodu keňského děvčátka.

Lutovská, která je patronkou zdravotnické pomoci v Keni ve spolupráci s mezinárodní humanitární organizací ADRA, si oblékla nemocniční plášť, ústenku a rukavice a ujala se asistence. Pomáhala při zavádění infuze, připravovala injekce a otírala rodičce pot. Porod vedl místní vyškolený zdravotník a spolu s Českou Miss mu asistovali vrchní sestra a manažer projektu organizace ADRA a rovněž zdravotník Aleš Bárta.

Česká miss Iveta Lutovská asistuje při práci lékařů

Česká Miss Iveta Lutovská asistuje při práci lékařů

Komplikace nastaly, když budoucí maminka začala upadat do bezvědomí. Proto bylo nutné mladou ženu probudit a co nejrychleji porodit dítě.

Česká miss Iveta Lutovská asistuje při porodu

Narodila se holčička vážící dvě a půl kila, která ale měla zástavu srdce. A tak zdravotníci museli rychle jednat a resuscitovat ji pomocí masáže srdce. Podařilo se. Nutné bylo postarat se i o maminku, která ztratila mnoho krve. Obě byly zachráněny díky tomu, že jim mohla být včas poskytnuta odborná zdravotnická pomoc.

A holčička je už na světě

Iveta pak předala holčičku, která dostala jméno Jawoke, babičce. V této části Keni je totiž zvykem, že pacienta doprovází do zdravotnického zařízení příbuzní. Ti na něj také čekají.

A holčička je už na světě

A holčička je už na světě

Česká kráska si hned na počátku svého pobytu v Itibu také získala obyvatele vesnice. Při malé večerní procházce se s ní chtěl každý pozdravit a podat jí ruku. Nejvíce potěšila děti, jimž rozdávala plyšové hračky, pastelky, omalovánky a fotbalové míče.