Michael Jackson bledne

  • 22
Popový král Michael Jackson zaplatil přímo astronomické částky za to, aby jeho pokožka byla světlejší. Dnes už prý tento původně černý Američan bledne bez jakéhokoli vnějšího zásahu. Na vině je choroba odborně zvaná vitiligo. Tedy onemocnění, jež se projevuje výskytem bílých skvrn na kůži, které jsou důsledkem ztráty kožního pigmentu melaninu.
Jackson se s tímto problémem nepotýká zdaleka sám. Stejným postižením strádá například spousta pacientů v Německu.

"Zřejmě jde o poruchu imunitního systému," říká ředitelka kliniky pro dermatologii a alergologii v Berlíně-Špandavě doktorka Gisela Albrechtová. Sužuje rovnou měrou muže i ženy, kteří se musejí psychicky vyrovnávat s nehezkými vybledlými fleky na různých částech těla. Doslova od hlavy po patu. Tomuto jevu nedokážou lékaři ani dnes úspěšně čelit. Přimět takříkajíc líné pigmentové buňky k odpovídající činnosti se zatím nedaří ani kombinací léčby ultrafialovým zářením spolu s příslušnými chemickými substancemi. Někteří kožaři se dokonce rozhodli pro implantaci pigmentotvorných buněk. Ale ani tato metoda, která je velice nákladná, zatím nepřinesla přesvědčivé výsledky a zůstává ve stadiu experimentálního zkoumání.

"Pacientům mohu s čistým svědomím dát pouze dvě doporučení," říká doktorka Albrechtová. "Vyhýbejte se přímému slunci, abyste neutrpěli popáleniny. Pokud vás trápí kosmetické problémy, využívejte adekvátní make up, jenž zamaskuje odlišné zabarvení pokožky." Zároveň zdůrazňuje, že nejde o smrtelně nebezpečnou chorobu. Na druhé straně ovšem nevylučuje, že její podcenění, zejména při nepřiměřeném pobytu na prudkém slunci, může mít za následek rakovinu kůže.

Michael Jackson