Lvům se zkaženými zuby chutná lidské maso

Pověstný zálusk lvů na lidské maso se dá vysvětlit problémy se zuby, jimiž tyto šelmy často trpí. To alespoň tvrdí vědci z Chicaga po prozkoumání čelistních pozůstatků tří lvích zabijáků z Afriky, oznámila agentura AFP. Všichni tři lvi, kteří svého času terorizovali obyvatelstvo - dva z nich v roce 1989 zabili a sežrali 130 dělníků pracujících na stavbě železnice v Keni a třetí měl v roce 1991 na svědomí šest lidských obětí v Zambii - trpěli podle zjištění vědců z chicagského Field Museum nejrůznějšími problémy se zuby a dásněmi, které jim až znemožňovaly lovit jejich obvyklou kořist.
Jeden z keňských lvů měl o tři zuby méně a jeden spodní pičák měl postižený hnisavým zánětem; jeho "spolupachatel" byl ejspíš podle dobových svědectví bratrem prvního "lidožrouta", ádnými většími problémy netrpěl a také údajně svého sourozence píše jen věrně doprovázel, aniž by sám útočil. Třetí lev pak rpěl chronickou infekcí dásní.

"Lidé jsou pro takové lvy snadnou kořistí," vysvětlil jeden z ýzkumníků Bruce Patterson. "Nejsou příliš rychlí, nemají dobrý luch a nevidí ve tmě." Američtí zoologové přesto nevylučují, že říčinou útoků keňských lvů na lidi mohla být i epidemie, která v té době vyhubila milióny zeber a gazel.