Létá nám na zahradu straka a platí za krmení!

Výjimečná straka, jinak pták pověstný jako "zlodějka", navštěvuje denně zahradu rodiny Waringových v britském Liverpoolu. Tato straka totiž nekrade, ale za nalezené krmení ponechá na zahradním stole pokaždé minci, napsala s odvoláním na místní zdroje agentura AFP.

Každé ráno kolem půl osmé se straka posadí na zahradní stůl Waringových, kteří tam tradičně nechávají ptáčkům nadrobený chléb zbylý z minulého dne. Než se straka nakrmí, položí na stůl jednu, někdy i dvě drobné mince, které přinesla v zobáku.

"Byla jsem velmi udivená, když jsem na stole začala každé ráno nacházet drobné. Chtěla jsem tomu přijít na kloub, a tak jsem jednou pozorovala stůl skrytě oknem. Nemohla jsem věřit vlastním očím, když jsem uviděla straku přinášející další minci," uvedla paní domu Gill Waringová.

Také podle ornitologů jde o věc zcela mimořádnou. "Žádný pták v přírodě nevyměňuje potravu za cokoli jiného. Výměna je lidskou vlastností a ptákům je cizí," řekl Kirsty Peck, poradce Královské společnosti na ochranu ptactva. "Dokážu si to vysvětlit jen tak, že straku musel předtím někdo tento kousek naučit: vycvičit ji, že potravu dostane, jen když přinese něco lesklého kulatého," dodal.