Kuře versus trojice: husa, kachna a krůta

Drůbež zčeského dvorku obsahuje bílkoviny, vitaminy a minerály.
Drůbež zčeského dvorku obsahuje bílkoviny, vitaminy a minerály. Pokud nedržíte nízkotučnou dietu, není nutné se vyhýbat drůbežímu tuku, protože má relativně nízký obsah nasycených mastných kyselin. Ty mohou ve větším množství zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. V každém případě je většina tuku uložena v kůži, a ta se dá snadno odstranit, ať už před uvařením, nebo po něm. Zajímavé je srovnání výživných hodnot všudypřítomného kuřete a jeho konkurentů. Husí maso obsahuje skoro třikrát více vitaminu B2 než kuře a skoro dvakrát tolik vitaminu B6. Navíc je kvalitním zdrojem draslíku a fosforu. Pouhých 100 g husího masa obsahuje jednu třetinu doporučené denní dávky železa pro ženy a víc než polovinu denní dávky pro muže. Kachní maso vám dodá třikrát víc železa než kuře a dvakrát více vitaminu B1 a B2. Krůtí maso je vynikající zdroj vitaminu B12 a kvalitní zdroj všech dalších B vitaminů, zejména niacinu (93 procent doporučené denní dávky). Je v něm obsaženo také o jednu třetinu více zinku než v mase kuřecím. Sama krůtí svalovina je bezkonkurenčně nejdietnějším drůbežím masem, s pouhými 3 g tuku na 100 g poráží i kuře. Nejtučnější je kachna, ale pokud odstraníte kůži, je méně kalorická než husa. V každém případě, když budete i to nejdietnější maso obalovat jako řízek a smažit ve fritovacím hrnci, jsou všechny tyto úvahy zbytečné.