Velšské zlato, myrta i hrob neznámého vojína. Tradice královské svatby

  • 11
V sobotu 19. května 2018 se princ Harry (33) ožení s americkou herečkou Meghan Markle (36). Britská královská rodina už desítky let dodržuje na svatbách tradice, které zřejmě čekají i Harryho s Meghan.

Snubní prsteny z velšského zlata

29. dubna 2011

Královna matka, Alžběta II., princezna Margaret, princezna Anna i princezna Diana. Všechny tyto členky královské rodiny měly snubní prsten ze stejného nugetu velšského zlata, který pochází z dolu Clogau St David’s nedaleko Bontddu. Z původního nugetu už zůstal jen jeden gram, o který pečuje zvláštní úřad spravující královnin osobní majetek. 

V listopadu 1981 však Alžběta II. dostala 36 gramů vážící kus 21karátového  velšského zlata, z něhož se vyrábějí snubní prsteny v současnosti.

Snítka myrty

Svatební kytice Kate Middletonové: konvalinky – návrat štěstí, hvozdík bradatý...

Spousta královských nevěst už celé generace přidává do své kytice snítku myrty. Udělaly tak i Alžběta II. nebo vévodkyně Kate. Tato tradice začala na svatbě nejstarší dcery královny Victorie, která se také jmenovala Victoria. 

Myrta je symbolem lásky, plodnosti a nevinnosti. Ta, kterou používají královské nevěsty, pochází ze sídla Osborne House na ostrově Wight. Královna Victoria původní rostlinku dostala od babičky svého manžela v roce 1845 a její „potomci“ tam rostou dodnes.

Hrob neznámého vojína

11.května 2018 v 13:15, příspěvek archivován: 11.května 2018 v 14:09

Many Royal brides have adopted the gesture of placing their bouquets on the @wabbey Tomb of the Unknown Warrior since The Queen Mother, although usually after their wedding ceremony #RoyalWedding https://t.co/2k4NOemou9

Téměř před 100 lety začala novou tradici královna matka. Lady Elizabeth Bowes-Lyonová se ve svatební den při vstupu do Westminsterského opatství zastavila u hrobu neznámého vojína a položila na něj svou kytici. 

Gesto bylo vzpomínkou na jejího bratra Ferguse, který zemřel v bitvě u Loos v roce 1915. Zároveň šlo o uctění památky milionů lidí, kteří byli zabiti a zraněni v první světové válce. Uličkou k oltáři pak nevěsta kráčela bez kytice. 

Později se ale zvyk upravil a další královské nevěsty kladly květiny na hrob, až když opouštěly kostel. 

Oficiální fotografie

Oficiální zásnubní portrét prince Harryho a Meghan Markle pořídil fotograf...

Součástí svateb jsou oficiální portréty novomanželů. V minulosti je častokrát pořizovali mezi obřadem a svatební hostinou. 

Jako první se nechal vyfotit v roce 1863 nejstarší syn královny Victorie princ Albert (pozdější král Edward VII.) se svou nevěstou, kterou byla dánská princezna Alexandra. V té době se černobílé snímky ručně domalovávaly, aby vypadaly jako obraz.

Na počátku 20. století pak byly velmi oblíbené svatební portréty ve formě pohlednic, které lidé sbírali.

Oficiální svatební snímky Harryho a Meghan pořídí uznávaný portrétní fotograf Alexi Lubomirski, který se postaral už o portréty snoubenců.

Pomerančové květy

Vévoda z Yorku George a princezna Mary z Tecku (pozdější král George V. a...
Elizabeth Bowes-Lyonová a vévoda z Yorku Albert (pozdější král Jiří VI.) se...

Královna Victoria na své svatbě s princem Albertem 10. dubna 1840 neměla tiáru, ale věneček z pomerančových květů, které jsou symbolem cudnosti. V letech 1839 až 1846 pak princ Albert své manželce při významných událostech postupně daroval celou řadu šperků s pomerančovými květy.

Dcery i nastávající snachy královny Victorie pomerančové květy nějakým způsobem zakomponovaly do svých svatebních šatů. Jako ozdobu je měly princezny Victoria, Alice, Helena, Louise, také pruská princezna Louise Margaret, princezna Helena z Waldecku a Pyrmontu i princezny Beatrice a Alexandra.

Britská královna Alžběta II. (tenkrát ještě princezna) se provdala za prince...

Tato tradice pokračovala i v 20. století. Princezna Mary z Tecku (pozdější královna Mary a babička Alžběty II.) také zakomponovala pomerančový květ do svých šatů. 

Lady Elizabeth Bowes-Lyonová, matka současné panovnice, měla na své svatbě věneček z pomerančových květů, v němž byly i bílé růže z Yorku. Jejím nastávajícím byl totiž vévoda z Yorku.

Svatební róba Alžběty II. v roce 1947 zase měla na spodním lemu pomerančové květy vytvořené z průsvitného tylu, perel a křišťálu.

Souhlas a požehnání od panovníka

Princ Harry od své babičky královny ke svatbě získal oficiální souhlas v podobě...
Královna se tradičně podepsala jako Elizabeth R, tedy Alžběta R, kde R je...

Podle zákona o královských manželstvích z roku 1772 musí všichni potomci krále Jiřího II. před svatbou získat souhlas panovníka, jinak je manželství neplatné. Nyní se vyžaduje získání souhlasu pro prvních šest následníků britského trůnu. Princ Harry byl do narození svého synovce prince Louise, který přišel na svět letos 23. dubna, pátým v pořadí nástupnictví na trůn a nyní je šestý. 

Alžběta II. ovšem neměla s výběrem svého vnuka žádný problém. Oficiálně sňatek povolila už před pár měsíci a nyní Harry od své babičky získal oficiální souhlas v podobě listiny osobně podepsané královnou. 

Kolorovaný dokument má vlevo od textu červeného valešského draka a květinové emblémy Spojeného království – anglickou růži, skotský bodlák a irský jetel. Také obsahuje značku prince Harryho, k níž patří tři drobné červené hřebenatky z erbu rodiny Spencerových. 

Princ Harry od své babičky královny ke svatbě získal oficiální souhlas v podobě...

Obrázek vpravo od textu obsahuje také růži, protože to je národní květina Spojených států. Na straně této růže jsou zlaté máky, což je státní květina Kalifornie, kde se Meghan narodila. Mezi květinami je velšský pórek spolu se znakem prince Harryho. Pod znakem jsou olivové ratolesti, které jsou přejaty z velké pečeti Spojených států.

Dokument, který Harry a Meghan dostanou po svatbě, doplňuje velká pečeť společenství zemí spojených s Británií personální unií. 


Britská královská rodina