Královna Alžběta II. (Balmoral, 6. září 2022) a kopie úmrtního listu královny...

Královna Alžběta II. (Balmoral, 6. září 2022) a kopie úmrtního listu královny Alžběty II. (29. září 2022) | foto: koláž iDNES.czAP

Úmrtní list Alžběty II. odhalil příčinu i čas smrti královny

  • 93
Britská královna Alžběta II. zemřela na stáří. Vyplývá to z jejího úmrtního listu, který ve čtvrtek zveřejnil skotský Národní archiv. Nejdéle vládnoucí britská panovnice zemřela 8. září 2022 ve věku 96 let na skotském zámku Balmoral, který byl jejím letním sídlem.

Podle úmrtního listu skonala v 15:10 místního času (16:10 SELČ). Dokument nese podpis Alžbětiny dcery princezny Anny.

Skotský generální matrikář Paul Lowe potvrdil, že úmrtí královny bylo zaevidováno ve skotské správní oblasti Aberdeenshire 16. září.

Buckinghamský palác 8. září těsně po 12:30 odpoledne vydal prohlášení, ve kterém vyjádřil obavy lékařů o královnino zdraví. Stálo v něm také, že Alžběta II. zůstane pod jejich dohledem.

Úmrtí pak bylo oficiálně oznámeno v ten samý den v 18:30 místního času (19:30 SELČ). Státní pohřeb se uskutečnil 19. září a rakev panovnice byla uložena do rodinné hrobky v kapli svatého Jiří na hradě Windsor.

Královna Alžběta II., která v létě oslavila platinové jubileum, tedy 70 let na trůnu, měla v posledních měsících problémy s chůzí a pohybem. Kvůli tomu často rušila svá veřejná vystoupení.

Podle úmrtního listu na stáří loni zemřel i královnin manžel, princ Philip. Bylo to dva měsíce před jeho 100. narozeninami.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

Britská královská rodina