Princ William a jeho manželka Kate se synem odcházejí z porodnice (23. července...

Princ William a jeho manželka Kate se synem odcházejí z porodnice (23. července 2013). | foto: Reuters

Kate není princezna, je to jen její „povolání“

  • 8
Po zveřejnění rodného listu prince George z Cambridge začali Britové řešit, jestli může být jeho matka Kate princeznou. V kolonce povolání měla totiž napsáno princezna Spojeného království. Titul princezny přitom může mít jen královská dcera.

Manželka prince Williama je neurozeného původu a svatbou s následníkem trůnu získala titul vévodkyně z Cambridge a také princezna z Walesu, ten se však neužívá. Označení princezna Spojeného království v rodném listu jejího syna je tedy jen v souvislosti s jejím "povoláním" a nemůže být označována za princeznu Kate.

Rodný list prince George osobně vyplnila matrikářka Alison Cathcartová, která navštívila rodiče v Kensingtonském paláci. 

"Zapsali jsme také narození královny a prince Charlese, princů Williama a Harryho, takže je skvělé vidět, že pokračujeme v tradici," řekla pro magazín Hello! matrikářka.

V dokumentu není uvedeno příjmení ani adresa. Královská rodina má příjmení Mountbatten-Windsor, používá ho však jen výjimečně.

Přímí královští potomci po svatbě získávají titul vévoda, případně hrabě. Williamovi strýcové princ Andrew a princ Edward jsou vévoda z Yorku a hrabě z Wessexu. Titul vévody proto zřejmě čeká i prince Harryho, když se ožení.

Královské tituly v Británii

Král a královna
Pokud je monarchou muž, označuje se jako král. Žena je královna coby panovnice, jako v případě Alžběty II., ale také jako manželka krále, což bude případ Kate.

Královnin manžel
Manžel královny se obvykle stává princem. Princ Philip byl řeckým princem, ale před svatbou v roce 1947 se stal britským občanem, vzdal se řeckého královského titulu a stal se vévodou z Edinburghu. V roce 1957 se díky manželce stal princem Spojeného království.

Vévoda a vévodkyně
Existují královští vévodové, kteří jsou členy vládnoucí dynastie a vévodové mimo královskou rodinu, například vévoda z Westminsteru.

Princ a princezna
Tento titul dědí děti mužských královských potomků. Například děti princezny Anny nejsou princ a princezna a používají příjmení otce Phillips.

Manželka prince Charlese Camilla je vévodkyní z Cornwallu a technicky také princezna z Walesu. Z úcty k zemřelé první ženě svého manžela Dianě, která byla princezna z Walesu, ovšem tento titul nikdy nepoužívala. 

Příjmení
V roce 1917 král Jiří V. změnil jméno královské dynastie ze sasko-kobursko-gothajské na příjmení Windsor. Později po svatbě Alžběty II. přibylo také příjmení prince Philipa Mountbatten.

Tohle bude král. 23. července 2013 poprvé ukázali William s Kate syna:


Britská královská rodina