Karel Roden (slavnostní premiéra seriálu Princip slasti, Slovanský dům, Praha,...

Karel Roden (slavnostní premiéra seriálu Princip slasti, Slovanský dům, Praha, 30. září 2019) | foto: Profimedia.cz

Ústavní soud odmítl stížnost Empresy ve sporu s Rodenem a rodinou

  • 12
Ústavní soud odmítl stížnost vydavatelství Empresa Media ve sporu s hercem Karlem Rodenem a jeho rodinou. Justice uložila vydavatelství, aby jim zaplatilo 900 tisíc korun, stáhlo z internetu některé starší články a zdrželo se dalších zpráv o jejich soukromém životě.

Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, odůvodnění je dostupné v databázi soudu.

Společnost Empresa Media ovládaná Jaromírem Soukupem vydává časopisy jako Týden, Exkluziv nebo Interview. Žaloba se týkala materiálů publikovaných v Sedmičce a na jejím webu.

V ústavní stížnosti poukazovalo vydavatelství na svobodu projevu a na to, že Roden jako úspěšný herec musí snést vyšší míru zájmu médií a veřejnosti. Zájem publika o herce a jeho rodinu by přitom neměl být a priori dehonestován jako něco pokleslého, uvedla Empresa ve stížnosti. Soudy se prý dostatečně nezabývaly otázkou, kde vede hranice mezi veřejnou a soukromou sférou, ani pravdivostí zveřejňovaných informací.

Ústavní soud odkázal na verdikty Obvodního soudu pro Prahu 4 i Městského soudu v Praze, podle kterých se zájem médií netýkal hercova uměleckého života, ale jeho soukromí a intimních otázek. „Dospěly-li (soudy) k závěru, že na takovém jednání a na takových informacích není žádný veřejný zájem a je zde plně namístě při střetu práva na ochranu osobnosti se svobodou slova dát přednost ochraně osobnosti, nelze mu z ústavněprávního hlediska cokoli vytknout,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajem Jiřím Zemánkem.

Rodenova rodina má dostat od bulváru 900 tisíc, rozhodl znovu soud

Žalobu podala rodina v březnu 2016. Roden, jeho partnerka a děti žádali, aby justice nařídila stáhnout z internetu konkrétní články z let 2012 až 2015. Také chtěli, aby média přestala popisovat a komentovat jejich soukromý a rodinný život, zejména původ dětí a vztahy mezi partnery. Každý navíc požadoval odškodnění milion korun.

Nakonec získali dohromady 900 tisíc korun. Nejvyšší soud dovolání Empresa Media odmítl, částečně však vyhověl podnětu Rodenových a nařídil městskému soudu, aby lépe zdůvodnil přiznané odškodnění. Městský soud pak letos opět přiřkl Rodenově rodině 900 tisíc korun. Rodina uspěla také v dalších sporech s médii.

9. října 2017

,