Karel Habsburský (Lucemburk, 4. května 2019)

Karel Habsburský (Lucemburk, 4. května 2019) | foto: Profimedia.cz

Koronavirem se nakazil i vnuk posledního českého krále

  • 81
Novým typem koronaviru se nakazil i vnuk posledního rakouského císaře a českého krále Karel Habsburský. Informoval o tom server listu Kleine Zeitung, podle kterého je aristokrat a politik již několik dní v domácí karanténě.

„Myslel jsem si, že je to obyčejná chřipka,“ řekl Karel Habsburský v telefonickém rozhovoru listu Kleine Zeitung. 

„Když mi zavolal kamarád, že měl na jednom kongresu ve Švýcarsku pozitivní test, nechal jsem se taky otestovat,“ dodal vnuk posledního rakouského císaře Karla I. Výsledek na koronavirus byl podle něj pozitivní.

Od čtvrtka je současná hlava habsbursko-lotrinského rodu v karanténě ve svém domě v Dolních Rakousech. „Je to otravné, ale daří se mi dobře. Přece jen to není mor,“ řekl Habsburk. Dodal, že se členy rodiny nemá přímý kontakt. Jak dlouho v karanténě zůstane, záleží podle něj na výsledcích dalších testů.

Karel Habsburský se narodil v roce 1961 jako nejstarší syn Otty Habsburského a vnuk posledního rakouského císaře Karla I., který byl také českým a uherským králem. 

Do Rakouska se poprvé dostal v roce 1968, krátce předtím byl pro část rodiny zrušen zákaz, který příjezd zapovídal. Karel Habsburský se angažuje v konzervativním Panevropském hnutí. Od 80. let je prezidentem jeho rakouské odnože. V politice spolupracoval s rakouskými lidovci. V letech 1996 až 1999 byl členem Evropského parlamentu. Jeho pověst poškodil skandál s nejasnými finančními toky pro Panevropské hnutí i jeho předvolební kampaň.
Má tři děti: Eleonoru, Ferdinanda a Glorii.

Loni na podzim v Rakousku prohrál soudní spor kvůli používání šlechtické předložky von. Soud ho za její používání již dříve pokutoval. Na vlastní webové stránce uváděl své jméno v němčině jako Karl von Habsburg, čímž se dopustil porušení zákona o zrušení šlechty z roku 1919. Rozsudek v listopadu 2019 potvrdil i ústavní soud.

,