Harrisona Forda inspirovala horečka

Snad nejslavnější akční hrdina současnosti, americký herec Harrison Ford, měl na začátku kariéry potíže se svým jménem. Harrison Ford se totiž jmenoval i jiný herec, který byl populární v éře němého filmu - a tak začínající Indiana musel vystupovat jako Harrison J. Ford, přestože ve skutečnosti žádné druhé jméno nemá.

Dnes již Harrison Ford, který slaví 13. července šedesátku, podobné potíže nemá. Je superhvězdou a navíc jeho jmenovec před lety zemřel.

Ford nyní spíš působí problémy jiným. Je totiž sice i ve skutečnosti sympaťák každým coulem, zároveň je však prý i noční můrou režisérů, protože jde o herce dost svéhlavého, který si dělá, co chce. Někdy je však jeho svéhlavost ku prospěchu věci.

Například ve slavné scéně z Dobyvatelů ztracené archy, kde na Indyho vystartuje veliký chlap s meči, kterého Indiana bez cavyků zastřelí, režisér Steven Spielberg prý opravdu počítal s tím, že bude následovat velký souboj. Ford však byl unaven a měl osmatřicítku horečku. Místo souboje proto jen zakroutil hlavou, vytáhl pistoli a vystřelil. Režii se toto řešení zalíbilo, a tak to ve filmu zůstalo.

Podobně se změnila scéna vyznání lásky v epizodě Hvězdných válek Impérium vrací úder. Carrie Fisherová - princezna Leia - měla v té době značné problémy se závislostí na alkoholu, a tak stále nebyla schopna říci přesvědčivě "Miluji tě".

Harrison (jako Han Solo) byl už otráven stálým opakováním, a tak v jednu chvíli proti scénáři sarkasticky odvětil: "Já vím!"

Režiséru Georgovi Lucasovi a celému týmu se toto zlehčení líbilo, a proto ustoupili od původního romantičtějšího pojetí.

 

Harrison Ford

Michelle Pfeiferová a Harrison Ford

Harrison Ford

Michelle Pfeiferová a Harrison Ford