Brigitte Bardotová ochraňuje bernardýny

Někdejší francouzská filmová hvězda Brigitte Bardotová požádala švýcarskou vládu, aby přestala vyvážet bernardýny do Číny, kde jsou dodáváni na "skandální trh se psím masem". O dopise, který Nadace Brigitte Bardotové adresovala prezidentu Adolfu Ogimu, informovala agentura AFP, která obdržela jeho kopii. "Moje nadace bojuje léta neúspěšně proti krutému zabíjení domácích zvířat v asijských zemích. Byla bych velmi ráda, kdybyste intervenoval u čínské vlády, aby odsoudila vytváření intenzívních chovů bernardýnů," uvádí se v dopise.

"Tato mírná zvířata, která zachraňují tisíce lidských životů a jsou jedním ze symbolů vaší země, nesmějí v žádném případě končit v chovných stanicích a nesmějí být v žádném případě zabíjena v otřesných podmínkách," dodala herečka známá svým bojem za práva zvířat.

"Za psy vyvážené ze Švýcarska do Číny nesete morální odpovědnost a očekávám, že zařídíte, aby nešťastní bernardýni nekončili na jatkách," napsala. Bardotová prohlásila, že jedná v součinnosti se švýcarskou asociací SOS Saint-Bernard Dogs.