Gatesovi měli dohodu, že Bill se může každý rok stýkat se svou bývalkou

  • 28
Po oznámení Billa (65) a Melindy (56) Gatesových, že se po 27 letech rozvádějí, vychází najevo také zvláštnosti jejich manželství i věci, které mu předcházely. Miliardář a filantrop měl například od manželky povoleny jarní prodloužené víkendy s bývalou přítelkyní.

Víkendy s expřítelkyní

Bill Gates měl povoleno stýkat se s expřítelkyní Ann Winbaldovou, s níž chodil ještě před seznámením s Melindou, která v roce 1987 nastoupila do společnosti Microsoft jako produktová manažerka. Podle magazínu Time se Winbladová a Gates každý rok na jaře scházeli a trávili spolu prodloužený víkend.

„I teď má Gates se svou manželkou dohodu, že on a Winbladová mohou dodržovat jednu prázdninovou tradici,“ uvedl Walter Isaacson z magazínu Time v roce 1997. „Každé jaro, už více než deset let, tráví Gates prodloužený víkend s Winbladovou ve své chatě na pláži na Outer Banks v Severní Karolíně, kde jezdí na buginách, létají na rogalu a procházejí se po pláži.“

Ann Winbladová (Hayward, 25. února 2005)

Sám Gates k tomu pro časopis před 14 lety řekl: „Můžeme hrát minigolf, zatímco diskutujeme o biotechnologiích.“

Podle Winbladové sdílejí své myšlenky o světě a sobě. „A žasneme nad tím, jak jsme jako dva mladí mimořádně úspěšní lidé začali velké dobrodružství na okraji málo známého průmyslu,“ uvedla Gatesova expřítelkyně, se kterou se seznámil v roce 1984 na počítačové konferenci.

Schválení přítelkyně od bývalky

Silné pouto mezi Billem a Ann, kteří spolu chodili tři roky, přetrvalo i po jejich rozchodu. Ještě předtím, než Gates požádal Melindu Frenchovou o ruku, zavolal své bývalé přítelkyni, aby ji požádal o schválení. 

„Když jsem přemýšlel o svatbě s Melindou, zavolal jsem Ann a požádal ji o souhlas,“ prozradil v roce 1997.

Ann Winbladová (1984)

„Řekla jsem, že by se k němu dobře hodila, protože měla intelektuální výdrž,“ dodala k tomu tenkrát Ann Winbladová.

Bill Gates a jeho snoubenka Melinda se nakonec vzali 1. ledna 1994 na Havaji a mají spolu tři děti – Jennifer (25), Roryho (21) a Phoebe (18).

Odmítnutí

Patří sice mezi nejúspěšnější muže na světě, přesto Melinda Gatesová prozradila, že na ni miliardář nejdřív moc nezapůsobil.

„Když mě Bill poprvé pozval na rande, řekl: ‚Myslel jsem, že bychom si mohli spolu za dva týdny vyjít.‘ Řekla jsem mu, že pro mě není dost spontánní,“ vzpomínala Melinda Gatesová v příspěvku na sociálních sítích v roce 2015.

Bill Gates na svatební hostině (Seattle, 4. ledna 1994)

Zakladatel Microsoftu se ovšem nehodlal vzdát. Zavolal jí o hodinu později, aby navrhl, že by mohli jít na rande už ten večer. „Zeptal se: ‚Je to pro tebe dost spontánní?’,“ uvedla. Později dodala, že se po pár letech spontánnosti přece jen trochu naučil.

Pro a proti před svatbou

Bill Gates byl tak zaneprázdněn řízením Microsoftu, že si zpočátku nebyl jistý, jestli je svatba pro něj to pravé. Na radu přítelkyně pak napsal seznam výhod a nevýhod.

Bill Gates a Melinda Gatesová na svatební hostině čtyři dny po sňatku (Seattle, 4. ledna 1994)

„Úvahy o manželství jsem bral velmi vážně. Záleželo nám na sobě a byly jen dvě možnosti: buď se rozejít, nebo se vzít,“ řekl miliardář v roce 2019 v dokumentu s názvem Inside Bill’s Brain od společnosti Netflix.

„Bill se chtěl oženit, ale nevěděl, zda se k tomu může skutečně zavázat a zároveň mít Microsoft,“ dodala jeho manželka.

Manželství jako překvapení

Melinda Gatesová před dvěma lety ve videu na Instagramu otevřeně promluvila o vztahu s Billem Gatesem. Při svém nástupu do Microsoftu prý netušila, že se jednou vezmou.

Melinda Gatesová a Bill Gates (Toronto, 13. srpna 2006)

„Když jsem se přestěhovala do Seattlu, abych vzala práci v Microsoftu, věděla jsem, že potkám Billa, protože společnost byla malá. Ale rozhodně jsem netušila, že se do Billa zamiluji nebo že se vezmeme. Přestože jsme spolu začali brzy chodit, nikdy jsem si nemyslela, že se vezmeme. To bylo určitě velké překvapení. Jedno z nejlepších v mém životě,“ prohlásila.

Rozvod po 27 letech

Americký miliardář, filantrop a spoluzakladatel a dlouholetý šéf společnosti Microsoft Bill Gates a Melinda Gatesová 4. května oznámili, že se rozvádějí. Uvedli to ve společném prohlášení na Twitteru s tím, že oba budou nadále pracovat v jejich společné nadaci. 

Melinda Gatesová a Bill Gates (New York, 22. února 2016)

Žádost o rozvod podala Melinda Gatesová a jako jeden z důvodů uvedla, že jejich manželství bylo „nenávratně rozbité“. Podle soudních dokumentů Gatesovi nemají uzavřenou předmanželskou smlouvu a miliardový majetek se rozdělí na základě dohody o rozluce.