Americká herečka Susan Sarandonová velvyslankyní dobré vůle

- Hvězda filmů Thelma a Louisa, Mrtvý muž přichází nebo Klient americká herečka Susan Sarandonová navštívila jako velvyslankyně dobré vůle OSN Tanzanii, jednu z afrických zemí nejvíce postiženou nemocí HIV/AIDS. „Fascinuje mě jejich smysl pro humor a povaha schopná udržovat si stále radost ze života. Fascinuje mě, že nepropadají beznaději tváří v tvář všem těm strašným statistikám o HIV/AIDS,“ řekla po setkání s obyvateli několika vesnic na severozápadě země Sarandonová. „Lidé tady mezi sebou spolupracují, jsou schopni, na rozdíl od vyspělejších civilizací, žít v komunitě,“ dodává.

V Tanzanii je AIDS nejčastější příčinou smrti. Počet tanzanských dětí nakažených touto nemocí dosáhne v tomto roce jednoho milionu.

Sarandonová strávila v Africe dva dny. Ve vesnicích čekalo na konvoj organizace UNICEF, kterým herečka přijela, několik stovek vesničanů, aby se na hvězdu podívali. Hlavní částí jejího programu byla ale inscenace dramatu věnujícího se otázkám promiskuity a nemoci AIDS.

Předchůdci Susan Sarandové v čestné funkci velvyslance dobré vůle OSN byli například Roger Moore nebo Audrey Hepburnová. Místní sekce organizace UNICEF doufá, že návštěva Susan Sarandonové více upozorní na problémy v Tanzanii a podpoří zdravotnický a vzdělávací program.