Vítězky soutěže krásy Miss Academia 2013. Zleva Kateřina Müllerová, Martina

Vítězky soutěže krásy Miss Academia 2013. Zleva Kateřina Müllerová, Martina Palacká a Monika Šarajová. | foto: Luděk Ovesný

Titul Miss Academia vyhrála zdravotnice, jež málem skončila v armádě

  • 0
Když se ve zlínské nemocnici budete pozorně dívat, možná na ni narazíte. Dvaadvacetiletá Martina Palacká je letošní nejkrásnější vysokoškolačkou v republice a zároveň budoucí zdravotní sestrou.

"Pořád tomu nevěřím," prohlásila den po slavnostním finále Miss Academia.

Soutěž s podtitulem Miss, která má (s)mysl, uspořádali už posedmnácté studenti zlínské Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati. Oslovují všechny vysoké i vyšší odborné školy v republice.

Z deseti letošních finalistek nakonec porota vybrala studentku zlínských humanitních studií. Po několika letech tak v soutěži krásy konečně zabodovala i domácí univerzita. Martina se navíc líbila i těm, kdo hlasovali v kategorii Miss online.

Při slavnostním středečním galavečeru držela Martině palce celá rodina. Prarodiče přijeli dokonce z Ostravy, rodiče z Chropyně.

Rozhodovala se mezi zdravotnictvím a armádou

Do podobné soutěže se studentka třetího ročníku oboru všeobecná sestra přihlásila vůbec poprvé.

"Byla jsem v tom jediná úplný nováček. Všechny holky měly za sebou nějaké focení, modeling. Občas jsem si připadala trochu trapně, že soutěže krásy ani neznám," upozornila čerstvá vítězka.

Přípravu si ale o to víc užívala. "Bavilo mě focení s hokejisty i nacvičování chůze," připomněla.

Teď si ale s podobnými aktivitami dá pauzu. Chystá se totiž na státní zkoušky. Pak plánuje roční praxi v oboru nebo cestování a po něm možná další studium.

Šest týdnů povinné praxe teď tráví ve zlínské nemocnici. Díky všeobecnému oboru může oddělení i střídat. Za sebou má ošetřování pacientů na onkologii, interně i chirurgii.

Na základní škole si ale vybírala i z vojenské nebo policejní školy. Oba rodiče jsou totiž vojáci z povolání. "Nevadilo by mi to, ale zdravotní sestra se pro mě hodí přece jen víc," zhodnotila.